Tüketim isteği. İnsanlığın dününde, bugününde ve yarınında olacak. Peki ne değişecek? Tüketim yüzyıllar boyunca nasıl değişime uğradı? Sadece ağaçlardan meyve yiyerek tüketim yaptığınızı düşünün. Dünya üzerinde ki tüketim bununla sınırlı. Günümüzdeki tüketim çeşitliliğine çok uzak bir senaryo değil mi? Ancak yaklaşık yarım milyon yıl önce tüketim bundan ibaretti. Ne değişti… Nüfus, iklimler, çevre, kültür, yaşama biçimleri en önemlisi tarih değişti. Tarih tüketimi-tüketim de tarihi değiştiriyor.
Tarih öncesi çağlardan itibaren günümüze tüketimin şekilleri, anlayışı sayısız değişmiştir. Burada değişimin iyi ve kötü sonuçları elbet olmuştur. Ancak ağaçtaki meyveyi tüketen ilk çağ insanı ile dünya kaynaklarının formlarını değiştirip, emek fonksiyonunu bu sürece dahil ederek üretim yapan ve nihai bir malı tüketim amacıyla pazara sunan 21. Yüzyıl insanını karşılaştırmak bize yeni değişimi görmemiz için yardımcı olmayacaktır. Ancak tarihin önemli geçiş noktaları vardır. Bu geçiş noktaları farklı şekillere bürünerek tekrarlanır.
Tüketilecek ürünlerin çoğunluğu üretimi şekillendirir. Besin, değerli taş, kültürel giysilerden başka tüketecek bir şeyin olmadığı tarihi dönemlerde tüketim anlayışı tek tiptir. Ancak kültürler birbirinden haberdar olduğunda, insanlar coğrafyanın farkına vardığında farklılıklar yenilikleri doğurur. Coğrafyanın yerel insan için büyümesi pazarın genişlemesine benzetilebilir. Artık daha çok insan daha çok ürün vardır. Tüketim seçenekleri artar, olasılıklar çoğalır.
21. yüzyıla gelene kadar tüketim anlayışının insana öğrettiği ticaretin, tarihe verdiği yön çok büyük oldu. Ekonomi, savaşlar, kıtlıklar, ambargolar vb. insanlığı hem ileriye taşıdı hem de kötü yollara sürükledi. Tüketim değişimin bir parçası olmaktan kopmadı. Kopanları ise tarihin tozlu sayfalarında bıraktı. Günümüzde tarihi belirleyecek olan tüketimdir. Artık sadece yön veren bir kavram değil. Tüketimin gücü devletlerden büyük şirketler yarattı. Dünyanın yeni göreceği sistemlere doğru ilerlerken de tüketim sizi heyecanlandırmıyor mu?