Tedarik zincirinin geleneksel yapısıyla dijitalleşmeye nazaran organizasyonlarda işlevsel olarak performans ve karlılığı olumsuz yönde etkilemektedir. Ancak gelişen teknolojiler ve gelişmeler ışığında dijitalleşmenin tedarik zincirine olan etkileri operasyon ve tedarik maliyetlerini azaltmıştır.
Özellikle Endüstri 4.0 ile birlikte popüler ve rekabette avantaj sağlayan gelişmeler haline gelen bulut depolama, sosyal medya, büyük veri gibi kavramların işletmeler tarafından benimsenmesi ve sistemlerine entegre etmesi zorunluluk haline gelmiştir. Bu bağlamda dijitalleşmeye dair işletme fonksiyon ve verimliliklerini etkileyen kavramların meydana gelerek oluşturdukları bu yeni kompozisyon Dijital Tedarik Zinciri olarak kavramlaştırılabilir.(Telli & Altun, Dijital Dönüşüm, 2020).
Endüstri 4.0 ile birlikte işletmelerin bünyelerinde kullanmaya başladıkları yeni teknolojiler her bir bilgiyi değere dönüştürmekle birlikte ürünün hammaddeden son kullanıcıya olan tedarik zinciri yolculuğunda her bağlantının dijitalleşmesini ve sürece değer katmasını ifade etmektedir.Gün geçtikçe hayatın her alanında varlığını hissettiren yeni teknolojiler, dijitalleşme ile birlikte tedarik zinciri dinamiklerini de değiştirmiştir. İşletmeler sadece üretimini yaptıkları ürünün satışından mesul olmayıp aynı zamanda planlama, dağıtım, teslimat gibi süreçlerde çevik ve esnek olmaları ile sorumlu olmak zorunda kalmışlardır. Bu bağlamda dijitalleşmiş olan tedarik zinciri yönetimi değişken müşteri taleplerine karşılık verebilme noktasında işletmelere gerekli imkan ve ortamı hazırlamaktadır.
Dijital tedarik zinciri kavramının tam olarak işletmelere sunduğu değer önerisi tüm tedarik zinciri halkalarında eş zamanlı görünürlüğü sağlayacak dijital ortamı sağlamak, işletmelere belirtilen esneklik ve çevikliği kazandırmaktır. Dijitalleşen Tedarik Zinciri Yönetiminin yansımalarını günümüzde hala gelişmekte olan dijitalleşmenin etkisi ile her geçen gün hızlı bir şekilde ilerlediğini görmekteyiz. Gelecekte ise dijitalleşme olgusunun tedarik zincirine olan etkileri finans, pazarlama, muhasebe gibi işletme birimlerinin de dahil olduğu tümleşik ve birbirine entegre bir şekilde oluşacak tedarik zinciri sistemini şekillendirmesi beklenmektedir. Buna örnek olarak özellikle ödeme sistemlerinde kullanılacak olan Blockchain teknolojisi ile daha hızlı ve daha güvenli ödeme sistemleri tercih edilerek finans birimlerinin bu tedarik zinciri sistemine olan entegrasyonundan söz edilebilir bir beklentidir.
Sonuç olarak tedarik zincirinde yaşanacak bu gelişmeler yalnızca satın alma ve lojistik birimlerini değil bir bütün olarak tüm departmanların entegre olduğu işletme anlayışını benimseyen organizasyonlar için yenilik ve gelişim fırsatı olarak değerlendirilmelidir.
Kullanılan Kaynaklar:
Telli, G., & Altun, D. (2020). Dijital Dönüşüm. İstanbul: Maltepe Üniversitesi Yayınları.