Değerli DTA okuyucuları…
Gelen yorum ve mesajlar üzerine; hayatınızın şekilleneceği ve yapacağınız mesleği belirlemede belki de en önemli süreç olan üniversite ve bölüm tercih aşamasında, sizlere fikir ve bilgi vermesi açısından, Uluslararası Ticaret ve Dış Ticaret bölümleri hakkında bir yazı yazmaya karar verdik.
Kısaca Uluslararası Ticaret’in tanımından başlamak gerekirse; farklı ülkeler arasında yapılan, yaşam standartlarını yükselten, istihdam olanağı sağlayan ve tüketicilere daha çeşitli ürün ve hizmetler sunarak bunlardan faydalanmalarını sağlayan önemli bir faktördür. Bu bağlamda söylenebilir ki; ticaretin çok eskilere dayandığı ve sürekli gelişim ve değişim içerisinde olduğundan uluslararası ticarette gelecekte yenilikler beklense de sürekli geçerliliğini koruyacak bir disiplin olacaktır.
Uluslararası Ticaret ya da Dış Ticaret eğitimi almak, öğrencileri ekonomi ve uluslararası alanda önde gelen ve yenilikçi bir yapıya sahip olmasını amaçlamaktadır. Uluslararası Ticaret bölümünden mezun olduğunuzda ise nitelikleriniz doğrultusunda iş piyasasında karşılığını bulacağınız bir bölüm olacaktır. Çünkü uluslararası ticaret çok geniş bir kavram ve global ekonominin ayrılmaz bir parçasıdır. Üniversiteler, öğrencileri uluslararası ticaret ve değişen gelişmelere bağlı olarak yerel ve küresel pazara bilimsel ve pratik insan kaynakları sağlamak için uzmanlaşmaya çalışmaktadırlar.
Uluslararası Ticarette Ne Öğreneceğiz?
- Uluslararası pazarlama yöntemleri, işletme için ekonomik kurumlar için stratejilerin analiz edilmesi ve belirlenmesi
- İşletme, müşteri ve uluslararası düzeyde iletişim ve iletişim araçlarının etkin kullanılması
- Ekonomi ve uluslararası ticaretin operasyonel süreçlerin temel teorileri
- Tedarik Zinciri Yönetimi
- Uluslararası Ticarette kullanılan ödeme ve teslim şekilleri (INCOTERMS hakkında yazımız için)
- İthalat ve ihracatın finansal, yasal, kültürel ve lojistik yönleri
Neden Uluslararası Ticareti Seçmeliyiz?
- Uluslararası Perspektif Kazanın
Uluslararası ticarete, küresel ekonomiye ve faklı kültürler ile nasıl iletişim kuracağınızı öğrenerek çalışacağınız şirketin karşılaştığı zorluklara daha geniş bir bakış açısından yaklaşacaksınız. Problem çözmeye yönelik bu yaklaşım dünya görüşünüzü genişletecek ve farklı düşünceleri anlamanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca Uluslararası Ticaret eğitimi dünyanın her yerinde karşılığı olan bir bölüm olması nedeniyle eğitiminiz sırasında dünyanın her yerinden öğrenciler ile çalışma imkanı bulabilirsiniz
- Temel Becerilerinizi Geliştirin
Uluslararası Ticaret eğitiminde bireysel ve grup projelerinde çalışarak, raporlama ve fikirlerinizi sunma etkinliklerinizi artıracaksınız. Aşağıdakiler gibi temel yönetim becerilerinizi geliştireceksiniz;
- Liderlik
- Stratejik Düşünme
- İletişim
- Problem Çözme
- Karar Verme
- Planlama ve organizasyon
- Sunum Becerileri
- Raporlama
- İstihdam Edilebilirliğinizi Artırın
Uluslararası Ticaret işverenler tarafından karşılığı olan bir bölüm. Lisans eğitiminiz boyunca alacağınız teorik eğitim ve yapacağınız stajlar sonucunda pratikleşme ve uzmanlaşma yoluna gireceksiniz. Uluslararası Ticaret mezunları pazarlama, yönetim, kurumsal finans, satın alma gibi departmanlarda kolayca istihdam olanağı bulabilmektedir.
- İşletme Bilginizi Geliştirin
Çeşitli ekiplerin nasıl yönetileceği, finansal performansın nasıl iyileştirileceği, uluslararası rakiplerin nasıl araştırılacağı ve iş süreçlerinin nasıl yeniden tasarlanacağı, eğitiminiz sırasında öğreneceklerinize sadece birkaç örnektir. Bu bilgiler, herhangi bir işin yürütülmesi için gereklidir ve böylece işletme alanında teorik temeli oturtarak girişimcilik bakış açısıyla kendi işletmenizi bile kurabilirsiniz.
Konu hakkında içlerinde yazarımız Sayın Mehmet Emin Korkmaz‘ında bulunduğu Sakarya Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü mezunlarının düşüncelerini anlatan videoya göz atarak ve Sakarya Üniversitesi bölüm sayfasını inceleyerek daha net fikir sahibi olabilirsiniz.
Dikey Geçiş ile 4 Yıla Tamamlamak
Siz değerli okuyucularımızın merak ettiği bir husus olarak da 2 yıllık ön lisans eğitimi sonrasında derecesini lisans seviyesine yükseltmek isteyen adaylar Dikey Geçiş Sınavı ile bunu mümkün hale getirmektedirler. Ben de bu süreci yaşayan biri olarak naçizane birkaç fikrimi sizlere beyan etmek isterim.
Ön Lisansdan dikey geçiş ile lisansa geçişin ne kadar gerekli olduğunu vurgulamak açısından, mezuniyet sonrası hayatınızda iş arama süreci ile karşılaşacaksınız. Bu süreçte kurumsal şirketlerin bünyesinde istihdam olanağı bulabilmek için genelde lisans koşulu aranmaktadır. Ayrıca istihdam edilebilme olanağı bir yana dursun alacağınız nitelikli eğitim ile gelecek yıllara kendinizi daha donanımlı bir şekilde hazırlayacaksınız. Tüm bunlar yanında lisans eğitimini çeşitli nedenlerden dolayı yapamayacak bir durumda olduğuzu varsayarsak, kendinize yabancı dil, pazarlama gibi dış ticaretin temel niteliklerini kendinize katarsanız iş dünyasında karşılığını bulabilirsiniz. Ancak belirtmiş olduğumuz diğer hususları dikkate alarak değerlendirmek gerekirse lisans yapmanız şart olmasa bile ön plana çıkmanız açısından çok önemli bir kıstas olarak karşımıza çıkmaktadır.