Demiryolu Hamule Senedi olarak da bilinen CIM (Rail Consignment Note) belgesi demiryolu konşimentosudur. Normalde ciro edilemeyen bir konşimento olmasına rağmen kısmen de olsa kıymetli evrak gibi işlem görür, çünkü demiryolu işletmesi CIM belgesini kaşeleyip imzaladığı zaman taşımaya konu olan malların sorumluluğunu üstlenmiştir ve malları teslim almaya yetkili olmayan birine eşya teslim edilirse sorumluluk demiryolu işletmesine aittir.
6 nüsha olan CIM belgesinin tüm sayfaları demiryolu işletmesi tarafından imzalanıp onaylandıktan sonra 4. nüsha ihracatçıya verilir. Diğer nüshalar mallar ile birlikte gönderilir. Mal varış istasyonuna geldiğinde ithalatçı tarafından söz konusu belgenin 4. nüshasının ibrazı zorunlu değildir. Belgenin alıcı kısmındaki ilgili taraf alıcı olduğunu ispatlayabildiği sürece demiryolu işletmesinden malı teslim alabilir.
CIM belgesi taşımaya konu olan her bir dolu vagon için ayrı ayrı düzenlenmelidir.
CIM belgesinde yer alması gereken bilgiler
- Gerçek veya tüzel kişi olan alıcı bilgileri
- Gerçek veya tüzel kişi olan gönderici bilgileri
- Malın cinsi, miktarı ve ambalaj adedi
- Malın yüklendiği vagonla ilgili bilgiler
- Varış istasyonu bilgileri
- Gümrük veya diğer makamlarca istenen ve CIM belgesinin ekinde bulunan evrakların listesi
Bir vagonu doldurmayan parsiyel taşımalara yönelik CIM belgesini düzenlemek için ilgili freight forwarder’larla çalışılmalıdır. Forwarder’lar birden fazla ihracatçının eşyalarını aynı varış istasyonuna yönelik olarak konsolide ederler.