Türkiye’deki 27 Büyük Konteyner Limanı
Yıllık elleçleme kapasitelerine göre Türkiye’nin en büyük 27 konteyner limanı listemiz hazır. Gurur duyduğumuz limanlarımız ile sürdürülebilir dış ticarete devam ediyoruz.,
Teyit.org’un görselleştirdiği bir araştırmada yer alan listeye göre listemizi düzenledik. Limanların sahipleri, kullanım şekilleri, kullandıkları sistemler, kariyer yolculuğu ve daha birçok filtreyi bu yazımız içerisine dahil etmedik. Her limanın TEU ifadesiyle elleçleme kapasitesine göre sıralamanmış hali yukarıdaki görseldeki gibidir.
Konteyner Limanları
MIP (Mersin int. Port – 2.6 M TEU / Yıl)
Ulaşım imkanlarının kolay olması nedeniyle şirketlerin ilk tercihleri arasında yer alan port, ülkemizin dış ticaret işlemlerinin önemli bir bölümünü karşılamaktadır.
Asyaport – 2.5 M TEU / Yıl
Mediterranean Shipping Company (MSC) şirketinin, yatırım işlerini yürüten kolu Global Terminal Limited şirketi ile ülkemizde yaşayan Soyuer Ailesi’nin birlikte yaptıkları yatırımla açılan işletme; Asyaport Liman A.Ş. olarak Tekirdağ’da hizmet vermektedir.
SafiPort Derince – 2.5 M TEU / Yıl
İstanbul – Bağdat demiryolu hattını yapacak oluşum (Anadolu Bağdat Demiryolları Kumpanyası) tarafından 1990 yılı içerisinde çalışmalarına başlanılan liman; 1904 yılında aktif olarak çalışmaya başlamış, günümüzde ise Mart 2015 yılında özelleştirme yoluyla 39 yıllığına Safi Holding’e geçmiştir.
Marport – 2.3 M TEU / Yıl
Ülkemizin dış ticaret isteklerini karşılaması için kurulan konteyner limanı; ilk olarak Limar olarak hizmet vermeye başlamıştır. 2001 yılı içinde Arkas ve TIL şirketleri yatırım birlikteliğiyle Armaport isim değiştirmiş, Marport olarak hizmet vermeye devam etmiştir.
Kumport – 2.1 M TEU / Yıl
Marmara bölgesi için yakınlığı nedeniyle önemli konteyner limanlarımızdandır.
Petlim -1.5 M TEU / Yıl
Petkim için yapılmış bir konteyner limanıdır. Ege Bölgesi içerisinde entegre liman olma özelliği taşır. SOCAR Turkey Enerji A.Ş. tarafından satın almasıyla birlikte SOCAR Aliağa Liman İşletmeciliği A.Ş. ünvanıyla devam etmektedir. Herkeslerce Petlim olarak bilinirliliği yaygındır.
Mardaş – 1.3 M TEU / Yıl
Kumport Limanı ve Marport Limanı arasındadır.
DP World – 1.3 M TEU / Yıl
6 farklı kıta üzerinde 40’tan fazla ülke toprağında faaliyet alanı bulunan DP World’ün ülkemiz üzerinde yer alan limanıdır. DP World’ün kendi sermaye gücüyle yapılmıştır
Gemport – 1.2 M TEU / Yıl
Güney Marmara içerisinde bölgenin sanayisinin kalkınmasında fayda sağlayan ve Gemlik Belediyesi, Bursalı Sanayici ve İş İnsanları öncülüğünde 1992 yılında kurularak hizmete başlamıştır. Havası temiz bir bölgede olmasıyla genellikle yorumlanır.
Limakport – 1 M TEU / Yıl
İstanbul – Bağdat demiryolu hattı projesi içinde yer alan ve günümüze kadar işlevini yitirmeden dış ticaret işlemlerine hizmet eden LimakPort, İskenderun’da yer almaktadır.
Yılport Gebze – 1 M TEU / Yıl
Dilovası’na yakınlığı nedeniyle tercih edilen konteyner limanlarından bir tanesidir. Yılport Holding bünyesindedir. Türkiye, İskandinavya, İberya, Akdeniz ve Latin Amerika terminalleri ile hizmet veren Yılport sürekli geliştirmeye açık bir yapısı vardır. İçeriye giriş ve çıkış sürecinde vakit kaybederek işlemleri uzatan bir yolu mevcut.
İzmir / Alsancak Limanı – 1 M TEU / Yıl
1955 yılında yapılmaya başlanılan ve TCDD mülkiyetiyle yönetilen Liman; hem yolcu hem yük taşımacılığı için ülkemiz için önemli noktalardan biridir.
Evyapport – 0,85 M TEU / Yıl
Kocaeli içinde olup karayolu bağlantısıyla sanayi ve ticaret yakınlığı yüzünden tercih edilen ve hizmet kalitesinin iyi olduğu limanlarımızdandır.
Ege Gübre – 0,68 M TEU / Yıl
İzmir Aliağa ilmesinde olum çoğunlukla petro-kimya ürünlerinin taşınmasına aracılık eden limanımızdır.
Port Akdeniz – 0,5 M TEU / Yıl
Kruvaziyer ve ticari amaçlarla işletme faaliyetleri yürütülen limanımızdır. Standartları yakalamış liman yapısı ve sürekli servis imkanlarıyla çalışmaktadır.
Haydapaşa – 0,48 M TEU / Yıl
Kadıköy ilçe kıyısında kurulmuş yük aktarma limanıdır. Liman 250 bin ton kapasite ile taşıma yapan yüzer vinç, feribot, römorkör ve pamalar botlara sahiptir.
Nemport – 0,45 M TEU / Yıl
İzmir’e kazandırılan değerli yatırımlardan bir başkasıdır. Nemrut Körfezi’nde bulunan liman iskelesinin arkasında 140 bin metre kare alanının 100 bin metre karesiyle depolama olarak kullanmakta. İskelesine aynı anda 4 farklı gemi yanaşabilmektedir.
Borusan Limanı – 0,4 M TEU / Yıl
Gemlik ilçesinde limanlar bölgesinde dış ticaret işlemleri için önemli gümrük kapılarımızdan birisidir. Taşımacılık ve depolama hizmetlerini 7 gün 24 saat veren ve sektörel standartları yakalayan bir limandır.
Trabzonport – 0,35 M TEU / Yıl
Osmanlı’dan beri önemli limanlardan olan Trabzon Limanı, komşu ülkelerimiz ile olan tüm dış ticaret işlemlerinin gerçekleşmesine aracılık etmektedir. Tarihi önemi ipek yoluna uzanan ve o zamandan bugüne deniz ticareti için Karadeniz’deki en önemli liman olma özelliğini elinde tutan yerdir. Bu liman sayesinde Anadolu’ya ve Orta Doğu’ya mal sevkiyatları yapılmaktadır. Ayrıca içerisinde serbest bölge de barındırır.
Çelebi Bandırma – 0,35 M TEU / Yıl
Kökeni çok eskiye dayanan liman; yakın dönem tarihimizde 18 Mayıs 2010 yılında Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları tarafından Çelebi Holding A.Ş.’ye deviri gerçekleşmiştir. O zamandan beri yapılan düzenlemelerle markalaşma yoluna gidilmiş ve liman Port of Bandırma ismiyle günümüzde marka bilinirliliğini inşaa etmiştir.
Tekirdağ (Ceyport Tekirdağ) – 0,3 M TEU / Yıl
Trakya bölgesi içerisinde demiryolu entegresine sahip tek liman olma özelliğiyle önem taşımaktadır. Cey Group tarafından alınarak hizmetine devam etmektedir.
SamsunPort – 0,25 M TEU / Yıl
Karadeniz’in en büyük limanı olma ve Karadeniz’de demiryolu entegresi olma nitelikleriyle dış ticaret işlemlerinizi yapabileceğiniz etkisi büyük limanlarımızdandır.
AssanPort – 0,25 M TEU / Yıl
Kibar Holding grup şirketlerinden olan ASSAN Liman İşletmeleri A.Ş. ünvanıyla İskenderun’da hizmet vermektedir. Akdeniz, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde faaliyet gösteren işletmelere fayda sağlamaktadır.
RodaPort – 0,2 M TEU / Yıl
Düzeni, iş yapma stilleri ve modern yapısıyla çağın güncelliğini yakalamış limanlarımızdandır. Çanakkale’den Ankara’ya kadar geniş bir etkiyle stratejik bir noktaya hizmet vermektedir.
Limaş – 0,25 M TEU / Yıl
Bulunduğu bölge itibariyle en fazla sıvı kimyasal yük elleçleme işlemi yapan, liman işletmesidir. Sürdürülebilirlik çevre politikalarına verdikleri önem sayesinde Haziran 2019’da Kocaeli Sanayi Odası’dan ödül almışlardır.
Karasu Port – 0,15 M TEU / Yıl
İstanbul’daki gemi trafiğinin azaltılması, Karadeniz deniz ticaretinin yayılması ve bölgesel ekonominin arttırılması amacıyla Sakarya’nın Karasu ilçesine yapılmıştır.
Akçansa Port – 0,025 M TEU / Yıl
Elde ettikleri tüm deneyimler doğrultusunda uluslararası normlara uygun iş yapmaktadırlar. Kalite ve modern işletmecilik anlayışı içindedirler. Konteyner, genel yük, dökme yük, proje yükü, sıvı yük ve RoRo hizmetleri sunmaktadırlar. İstanbul Avrupa Yakası, Ambarlı mevkiindedir.