Dış Ticaret ile Hedeflenen Amaç Nedir?
Dış ticaret ile uluslararası bir ticaret akışı sağlanmış olur. Böylece hem ülkeler arası para akışı sağlanır hem de ülkeler arası ürün transferi sağlanmış olur. Dış ticaret sistemi uluslar ve devletler kurulduğu an oluşmaya başlayan bir ticaret sistemidir ve uluslararası ticaret sisteminin kökenleri ipek yolu ve baharat yolu ticaretlerine dayanan eski bi sistemdir. Sistemin kadim devletlerden bu zamana kadar kullanılıyor olması ülkelere büyük katkı yaptığının göstergesidir. Bu yüzden bir ülke ne kadar ticaret şehri olursa o kadar zengin ve gelişmiş bir ülke olduğunu ispatlamaktadır.
Uluslararası Ticaret Politikaları ile Elde Edilen Faydalar
Dış ticaret politikaları ile ülkelerin elde etmiş olduğu faydalardan ilki hazineye gelir kazandırmaktadır. Hazineye gelir kazandırmanın en etkili yolu ise vergi almaktır. Uluslararası ticaret uygulamalarına izin veren bir ülke hem ithalat işlemlerinden hem de ihracat işlemlerinden vergi alır. Böylece hazineye para akışı sağlanmış olur.
Dış ticaret sistemi ile aynı zamanda iktisadi kalkınma sağlanmış olur.
Bu aşamada iki farklı politika uygulanabilir. Bunlardan ilki ithal ikameciyi sanayileştirme modelidir. Uluslararası ticaret politikalarında ithal ikameciyi sanayileştirdiği zaman bir ülke sanayici koruyan tedbirler alır. Diğer politikada ise dışa açık ihracat önem kazanır. Bu yöntemde ise ülkenin ihracat yapmasına sağlayan firmalar ve üreticiler desteklenir. Örneğin Türkiye ’nin çiftçiyi destekleyen politikalar üretmesi yurt dışına sebze ve meyve ihracatı yapmak istemesi yani ikinci politikayı uygulamak istemesindendir.
Uluslararası ticaret ile yurt içi fiyat istikrarının sağlanması hedeflenir. Örneğin ülkede hayvancılığın azalması ile birlikte et fiyatlarında yükselme meydana geldi. Bu fiyatların yükselmesini engellemek ve bir fiyat istikrarı sağlamak için et ithalatı gerçekleştirildi. Dış ticaret sistemindeki bu yöntem ilk başlarda işlevsel gibi görünse de uzun vadede üretimin daha da düşmesine neden olan bir yöntemdir. Bu yüzden devlet politikaları bu sistemi sadece acil durumlarda kullanmayı tercih ederler.
Güçlü Ekonomi
Son olarak ise dış ticaret ile hedeflenen amaçlar içerisinde ülke sanayisini dış tehditlerden korumak yer almaktadır. İhraç edilen malların dünya çabından marka değerine ulaşması ülke sanayisinin önemli bir konuma gelmesini sağlayacaktır.