Dış Ticaret için Piyasaya Nasıl Girilmeli?
Öncelikle yapmış olduğu üretimi dış piyasaya satmak isteyenler ve ihraç ederek kar elde etmek isteyenler dış ticaret politikalarını belirlemek zorundadırlar. Bu aşamada dış ticaret sistemine girmeden önce sisteminde nasıl işlediği, gümrük vergilerinde hangi dilime gireceğini, ihracat yapmak için yıllık ne kadar bir üretim yapmak zorunda olduğunu incelemelidir. Aynı zaman da ihracat sonunda ne kadar bir kar elde edeciğini, bir sonraki yılın ihracat hedeflerini, gelir ve giderlerini hesap etmek zorundadır. Aksi takdirde dış ticaret sisteminde ‘kervan yolda düzülür’ mantığı piyasaya girmek isteyen üreticinin ve sanayicinin zarar etmesine neden olur.
İhracat Pazarına Girmek İsteyenler Nelere Dikkat Etmelidir?
İhracat pazarına girmek isteyen bir üretici ya da sanayici işletmesinin amaç ve hedeflerini belirlemek zorundadır. Dış ticaret sistemindeki amaç ve hedefler gelir ve gider dengesinin korunmasını ve kontrollü bir üretim yapılması sağlayacaktır. Böylece ihracat fazlası ürünün oluşmasının ve zararın önüne geçilecektir.
İhracat piyasasına girmek isteyen bir üretici hangi ülkeye ihracat edeceğini önceden belirlemelidir. Bu aşamada ihraç edeceği ülkenin pazar piyasasını, siyasi durumunu, ekonomik durumunu ve yasal mevzuatlarına hakim olmalıdır. Aksi takdirde ihracat esnasında önüne çıkan engeller ihracatın durmasına neden olabilir.
Dış ticaret ile ihraç yapmak isteyen bir üretici bunlara ek olarak gireceği piyadaki rekabet çevresini iyi tanımalıdır. İhtaç edeceği üründen daha kaliteli ürünler ihraç eden firmalar var mıdır, ne kadar ihraç etmektedirler, pazarın ne kadarına hakimdirler muhakkak incelemelidirler. Aksi takdirde üretim ve satış olarak başa çıkamayacağı bir rakiple karşılaşmak ihraç yapmak için hazırlanan firmanın batmasına neden olabilir.
Piyasaya girerek ihraç yapmak isteyen bir firmanın dikkat etmesi gereken önemli detaylardan birisi de ihraç edeceği ürünün karakteristiğidir. Bu aşamada özellikle yabancı ülkelere ihraç edilecek olan ürün bir gıda ürünü ise insan sağlığını tehdit etmeyen bir ürün olmalıdır. Dış ticaret ile ihraç edilecek olan gıda ürünü değilde tekstil, mobilya ya da teknolojik bir ürün ise rakiplerine nazaran ürünün artıları ve eksileri iyi değerlendirilmeli, farkları öne çıkarılmalı ve piyasaya ürünün kalitesine güvenilerek girilmelidir.