Konteyner taşımacılığı, 1956’da Malcolm McLean’ın ilk konteyner gemisini patenti aldığında mevcut haliyle başladı. 1961’de Uluslararası Standardizasyon Örgütü tüm konteynerler için standart boyutlar koymaya başladı. Standart konteyner nakliyesinden önce, bir üretici mallarını bir gemiye koydu. Bu ürünler daha sonra gemiden çıkarıldı ve bir kamyona paketlendi.
Konteyner Taşımacılığı Hizmetlerinin Amacı
Konteyner taşımacılığı hizmetleri küresel ticaret için önemlidir. Çin’den tenis ayakkabısı mı yoksa Avustralya’dan deri eşya mı satın alıyorsunuz, bu malları nakletmek için ekonomik bir yol gerekiyor. Konteyner taşımacılığı hizmetlerinin devreye girdiği yer burasıdır.
Konteyner Boyutları
Konteyner nakliyesi standart boy 20 feet (6.09 metre), 40 feet (12.18 metre), 45 feet (14.6 metre) ve 53 feet (16.15 metre) konteynerleri kullanır. 20 Eşdeğer Birim (TEU) standart ölçüdür. Konteynerlar uluslararası standartlara göre üretilmiştir ve nakliye şirketleri ile demiryolu veya nakliye şirketleri arasında birbirlerinin yerine geçmelerini sağlar.
Farklı tipte kaplar arasında açık uçlu, yarı yükseklikte, düz raflı, soğutmalı, sıvı yapılı (tank), modüler ve standart kuru kargo bulunmaktadır.
Standart Konteynerler
Standart nakliye konteynerleri kullanılarak, gemiler, trenler ve römorklar verimli bir şekilde yüklenebilir ve boşaltılabilir. Bu, malları rota boyunca her durakta konteynerlerin yüklenip boşaltılmasından daha ekonomik kılar.
Bir konteyner sevkıyat servisi seçerken, ne gönderdiğinizi unutmayın. Seçim fiyatından daha fazla seçim var. Meyve, çikolata veya deniz ürünleri mi gönderiyorsunuz? Eğer öyleyse, sıcaklık kontrolünün mümkün olduğu özel buzdolabında kaplar kullanan bir servis seçmelisiniz. Makine veya tek boyutlu ekipman gönderiyorsanız, üstü açık veya düz raflı konteynerler kullanan bir servis almalısınız. Konteynerların özellikleri, standart bir kapalı kaba sığmayacak bir ürünü daha kolay bir şekilde işler.
Uluslararası ticarete konu olmuş örnek olayları baz alırsak üstü açık konteynerler kütükler, makineler ve tek boyutlu ürünler için idealdir. Düz raflar tekneler, araçlar, makineler ve endüstriyel ekipmanlar için idealdir. Açık ağızlı kaplar, soğan ve patates gibi sebzeler için idealdir. Tanklar kimyasallar, şarap, bitkisel yağ için kullanılır.
Yük Konteynerlerinin Taşınması
Yük konteynerları için çeşitli taşıma modları vardır. Bunlar;
Kargo gemileri: Sabit tarifelerde belirlenmiş rotalarda seyahat eden okyanus gemileri tarafından taşınır. Dünya Denizcilik Konseyi’ne göre, “yaklaşık 400 liner servisi” vardır.
Ayrıca video sayesinde konteyner taşımacılığı hakkında daha somut bilgi edinebilirsiniz..
Hava Kargo: Uçaklar daha hızlıdır, ancak daha az nakliye yapmaktadır. Bu nedenle bunlar daha pahalı ve daha az çevre dostudur.
Demiryolu taşımacılığı: Demiryolu, yükü deniz limanından ülke çapında bir noktaya taşımak için etkili bir yoldur. Konteynerler vinçle gemiden bir demiryolu vagonuna taşınır.
Yük taşımacılığı: Ürüne fiziksel olarak dokunmak zorunda kalmadan bir konteyner doğrudan bir kargo gemisinden veya bir demiryolu vagonundan bir traktör römorkuna yüklenebilir.
Gemi ile taşınan mallar doğrudan üreticiye yüklenip mühürlenebilir ve alıcının deposuna ulaşana kadar bu şekilde kalır.
Üreticiler, nakliyecileri ayarlamak için nakliye şirketleri ile birlikte çalışır. Nakliye şirketi üreticiye ulaşır ve ürünü standart bir konteynere yükler. Gümrük, konteyner nihai varış yerine ulaşana kadar muayene amacıyla kapalı bir konteyner açabilecek tek varlıktır. Nakliye firması, en uygun maliyetli limana, hangi geminin gönderileceğine karar verir.
Karar Süreci
Fiyatlandırma, bir konteyner nakliye hizmeti seçiminde her zaman kilit bir bileşen olacaktır. Maliyete ek olarak, gönderdiğiniz ürünün türünü başarılı bir şekilde nakliye etme konusunda itibarı olan bir hizmet seçmek de önemlidir.
Uluslararası Ticarette oldukça önemli bir yer teşkil eden konteyner taşımacılığı önümüzdeki yıllarda teknoloji ve dijitalleşme ile birlikte bir takım değişiklikler gerçekleşmesi beklenmektedir. Özellikle limanların elleçleme kapasitesi ticaretin sürdürülebilir ve akıcılık kazanmasında önem taşımaktadır. Öyleyse ülkemizdeki konteyner limanlar ile ilgili daha detaylı yazımız için sizi buraya davet ediyoruz. Keyifli okumalar…