İnsanlar ticaret yapmayı seviyor. Son 5000 yıldır hatta belki daha fazla zamanı baz aldığımızda ticaretin Antik Mısırlılara, Sümerlere, Fenikelilere dayandığını görüyoruz. Bitmek bilmeyen isteklerimiz sonucunda dış ticaret ortaya çıktı ve insanları bir araya getirdi.
Hızlıca günümüze geldiğimizde ticaretin bu amacının halen devam ettiğini dahası bağlantı kuran, mal ve hizmetleri paylaşan, bilgi ile birlikte rekabetin arttığı birbirine bağlı bir dünya görüyoruz. Dijitalleşme, yeni teknolojiler beraberinde bir çok belirsizlik getirmesine rağmen küçük ya da büyük işletme farketmeksizin yeni fırsatlara kapı açtı.
Fırsatlar Nedir ve Neredeler?
İhtiyaç duyduğunuz bilgiyi aramak oldukça kolay ancak bulmak çok zordur.
Eğer KOBİ iseniz büyüklüğünüzden bağımsız olarak, ihracatınızı nereye odaklayacağınız bilmek en önemli stratejik karardır. Bu önemli ticari kararları verebilmeniz için yalnızca verilere gerek duymazsınız. Aynı zamanda bu verilerin istenilen zamanda, kolayca yorumlanabilen ve fırsatların nerede bulunduğunu göstergesi olan doğru verilerde olması lazım.
Yer altında bir yerde altın olduğunu bilseydiniz, nerede olduğunu bulmak için bir haritanız olması harika olurdu değil mi ?
Dış ticarette size doğru zamanda doğru yerde olmanızı sağlayacak, değerli raporlar ve analizler üreten bir çok kaynak var. Bu sayede belirli pazarlarda gerçekte neler olup bittiği ve hedef kitleniz için analizler yapabileceksiniz. Pazar trendlerini görmenizle birlikte ürün veya hizmette farklılaşarak rakiplerinizden bir adım daha öne geçebilirsiniz.
Dış Ticarette Pazar Araştırması İçin Kaynaklar
Trademap
Trademap; Dünya Ticaret Örgütü tarafından geliştirilen ve stratejik Pazar araştırmalarına ilişkin önemli sorulara ücretsiz cevap bulabileceğiniz bir websitesi. Trademap’te ürününüze tanımlanmış olan GTİP numarası üzerinden ülkeler arası alışverişi görebilir, trendleri analiz edebilir ve daha da önemlisi gümrük vergi oranlarını görüp daha sağlıklı bir karar alabilirsiniz.
Worldbank.org
Worldbank dünyada ne olup bittiğini çok geniş bir perspektiften sunan bir dijital kaynak. Worldbank’ı derinlemesine incelediğinizde her ülke için genel izlenimi gösteren ekonomik ve demografik verilere ulaşacak ve böylece hedef pazarınız hakkında daha bilgili olacaksınız.
Credendo
Credendo; yalın ve şık infografileri ile size daha fazla fikir sunabilecek bir diğer kaynak olarak listemizde yer alıyor. Credendo’nun bir farkı da temelde risk ölçümleri üzerinden size bir değer önerisi sunması.
World Freight Rates
Uluslararası ticarette pazara girişte elinizdeki ürünü rakiplerinize nazaran fiyat bazında daha güçlü kılabilecek bir unsur olarak taşıma maliyetleri önemli bir yer tutar. Worldfreightrate amacına uygun ve oldukça sade bir tasarımla ihtiyaç duyulan bilgiyi en iyi şekilde karşımıza çıkartıyor. Söz konusu ürününüz için ortalama navlun ve sigorta bedellerini belirleyerek hedef pazarınız hakkında bir belirsizliği daha aydınlığa kavuşturabilirsiniz.
Ticaret Bakanlığı
Ticaret Bakanlığı her ülke özelinde yapılmış çalışmalara göz atabilir ve daha spesifik sonuçlar için ticari müşavirlerimize danışarak hedef ülkeniz hakkında bilgi alabilirsiniz.
Bilginin Gücü
Yazının başında ticaretin tarihçesine değinmiş ve hala ticaretin insanlığın adeta vazgeçemediği bir tutkusu olduğundan dem vurmuştuk. Büyük fotoğrafa baktığımızda ticarette avantajlı, hep bir adım önde olan tarafın neyi, nerede, nasıl üreteceğini ve pazarlayabileceğini bilenler olduğunu söyleyebiliriz. Günümüze geldiğimizde ise teknoloji ve bilginin gücü ticareti başka bir seviyeye getirdiğini görüyoruz. Biz dış ticaretçilere düşen görev ise kazanan olmak için bu gücü görmezden gelmeyerek, onu en iyi şekilde kullanmaktan başka bir şey değil. Daha fazla bilgi sahibi olmak için şu yazımızı da inceleyebilirsiniz.
Muhtaç olduğumuz kudret bir tık ötemizde…