Fuar; zamanı ve yeri önceden belirlenmiş olan, ulusal ya da dış ticarette faaliyet gösteren kişi ve kuruluşların kazançlarını arttırmayı amaçlayan organizasyonlardır. Fuarlar genellikle birbirine benzer sektörlerin unsurlarından oluşan alıcı ve satıcıları bir araya getirerek direkt misyon odaklı fonksiyonuyla önemli bir tanıtım kanalıdır.
Dış ticarette yeni Pazar arayan ve mevcut Pazar paylarını genişletmek isteyen ithalat-ihracat yapan firmalar geçmişte bu amaçlar doğrultusunda pozitif sonuçlar almışlardır. Ülkemizde ise ihracat yapan firmalar devletin bu konuda en somut teşvik programlarından biri olan fuarlardan yararlanmakta ve firmalarını uluslararasılaşmaya giden yolda bir adım daha ileri taşımaktadırlar.
Ülke ekonomisinin daha iyi duruma gelebilmesi için ihracata dayalı ekonomik büyüme politikasının benimsenmesi gerektiği ekonomi camiası tarafından bilinen ve dile getirilen bir konu. Bu bağlamda müşteri bulmada önemli bir yere sahip olan fuarlar için de maliyetleri düşürme noktasında devlet kanalından önemli teşvikler var.
Tabloda ihracatını arttırmak isteyen firmalar için yurtdışı fuarlara katılım destekleri ekonomik değer olarak gösterilmiştir. Ayrıca daha detaylı bilgi ve destek verilen fuar listesine ulaşmak için https://www.ticaret.gov.tr/ihracat/fuarlar adresini ziyaret edebilirsiniz.
Dış Ticaret Sektörel Fuar İncelemesi TURAB
Fuarların işletmenin rekabet gücünün artması, bunun yanında, ulusal ve uluslararası arenada ön plana çıkarması en somut geri dönüş olarak karşımıza çıkmaktadır. Uluslararası anlamda sözünü ettiğimiz geri dönüşleri ve beklentileri karşılayan TURAB fuarı 20-22 Kasım 2019 tarihleri arasında İstanbul Pullman Airport Otel’de gerçekleştirildi.
TURAB fuarı yapı-İnşaat malzemeleri, mobilya ve gayrimenkul sektöründen firmaların ağırlıklı olarak katılım gösterdiği bir organizasyon oldu. Fuar alanında katılımcıların konukseverliği üst düzeyde gösterdiği ve fuar periyodu boyunca yakından ilgilenilmesi potansiyel müşteriler tarafından olumlu karşılandığı gözlemlendi. TURAB’da gerçekleşen kongreler, sektörlerle ilgili son gelişmeler, araştırma sonuçları paylaşılmış ve gerek katılımcı gerek ise ziyaretçiler geniş perspektiften gözlemleyerek fikir sahibi olma imkanı elde etmişlerdir.
Fuara katılım gösteren firmaların müşterileri ile direkt iletişime geçmesinin yanında sektörden diğer firmalar ile de bağlantı kurma olanağı elde etmiştir. Bu sayede Türkiye ihracatının daha üst seviyelere çekme konusunda fikir alışverişi yapılmış ve yeni stratejiler üzerine değerlendirmeler yapılmıştır.
Fuara katılım gösteren firmalardan biri olan Okuyan Masa&Sofra ’ nın Dış Ticaret Uzmanı Mutlu Torun organizasyon hakkında görüşlerini bizimle paylaştı.
“TURAB fuarı yapı-inşaat malzemeleri, mobilya, emlak sektörleri gibi birçok sektörü bir araya getiren bir fuar oldu.Fuar alanında katılımcı firmalar arasında fikir alış-verişleri gerçekleştirildi. Sektör olarak ilişkiler ve sorunlar konuşuldu.Müşteri ilişkileri açısından beklentileri karşıladığını düşünmekteyim. Arap dünyasından birçok ülkeden gelen firma yetkilileri ile iletişim kuruldu. Kurulan iletişimler sayesinde ticaret ağımızın artacağını düşünmekteyim. Kendi ürünlerimiz olan masa,sofra ve modüler mobilyalara olan ilgi bizi tatmin etti. Özellikle sofraya olan ilgiyi ayrıca belirtmek zorundayım. Tasarım olarak eklentiler, müşteri isteklerine göre tasarım önerileri gibi durumlarla karşılaştık.Fuarlara katılım düşüncesinde olan firmaların kesinlikle TURAB fuarına katılmasını tavsiye ediyorum. Müşterilerle bire bir temas amacı taşıyan ve ürünlerini sergileme imkanı sunan fuar kavramını karşılayan bir organizasyon olarak TURAB fuarı son derece başarılıydı.”
Dış ticarette müşteri bulmanın ve her talebin çok değerli olduğu bugünlerde daha fazla bilgi sahibi olmak için Dış Ticarette Müşteri Bulmak İçin 10 Öneri yazımızı da inceleyebilirsiniz.