Yunan , İskandinav hatta en eskiye dayandığı düşünülen Sümer mitolojisi. Sayabileceğimiz bir çok ırkın , kültürün mitolojisi var. Pek çoğu birbirinden etkilenerek benzerlikler göstermiş bazıları ise göstermemiştir. Benzerlik gösteren mitolojilerin temelde bağlantıda olan kültürler olduğu varsayımında hepimiz bulunabiliriz. Bürokrasi , savaşlar , ticaret gibi bağlantılarda kültürler her zaman bulunmuştur. Bu yazıda bizim için önemli olan nokta benzer mitolojilerin bulunması değil aslında. Bu yazıda bizim için önemli olan nokta , tarihin eski dönemlerinden itibaren insan yaşamının değişmesinde en önemli faydayı sağlayan iki kelimenin karışımı aslında. Bu kelimeler iletişim ve ticaret. Bu iki kavramın karışım oluşturmasıyla tarih ilerledi ve günümüzde bu karışım pazarlama , reklam gibi kelimeleri ortaya çıkardı. Bu ortaya çıkan kelimelerimiz pazarlama ve reklamın hikayesi çok eskilere dayanıyor. Pazarlama ve reklam tarihte pek çok iz bırakan birer kültür. Pazarlamanın ortaya çıkışı ticaretinkini izleyen kısa bir zamanda gerçekleşmiştir. Çünkü ticaretin yer aldığı bir dünya da pazarlama bir nevi içgüdüdür. Reklam ise pazarlamanın gelişmiş bir kolundan farklı bir şeyi ifade etmiyor.
Bu yazıda küçük bir bakışla , mitolojiden etkilenerek markasının ismini veyahut logosunu yaratan birkaç isme odaklanacağız. Reklam ve pazarlamanın en temeli olan marka isimleri ve logolarına göz atacağız.
ASUS
Sektörün önde gelen bilişim firmalarından biri olan ASUS markasının ismini Yunan mitolojisindeki Pegasus’un son harflerinden almış. Ortalıkta dolaşan hikayelere göre çalışanların bir sohbeti sırasında bu isim bulunuyor. Sanki bu bilgisayar kanatlanacak , uçacak muhabbetlerinden Pegasus’a gelinmiş gibi. Pegasus kullanılan popüler bir isim olduğundan , özgünleştirip ASUS’u ortaya çıkarmışlar.
NIKE
Bu markanın hikayesi ise daha garip. Patron Phil Knight ‘Dimension 6’ ismini kullanmayı düşünüyordu. Ancak firma çalışanı Jeff Johnsonn bir gece rüyasında Yunan zafer tanrıçası NIKE’ı görür. Bunu patronu Phil’e anlattığında ‘Dimension 6 ‘ ismi bir kenara bırakılarak NIKE isminde karar kılarlar. Jeff Johnsonn gerçekten mitolojiyle ilgilenen biri olmalı. Aramızdan kaç kişi rüyasında Yunan zafer tanrıçasını görüp tanıyabilir ki?
VOLVO
Bu markanın logosunda yer alan çelik daire ve ok ise İskandinav mitolojisindeki savaş tanrısı Merih’i simgelemektedir. Ne yazık ki logonun ortaya çıkışıyla ilgili hiçbir hikaye yer almamaktadır.
VERSACE
Versace’ın logosu ise tanıdık ‘Medusa’. Lüks bir giyim markası olan Versace şehvetine düşkün olan Medusa’yı kendi müşterilerinin tutkusuyla özdeşleştirerek logolarına uygun görmüş. Açıkçası logo tasarımları çok hoş.
STARBUCKS
21. yüzyıl gençliğinin sevdiği logoların başında Starbucks’ın logosu geliyor. Logo güzelliğiyle denizcileri büyüleyip sonra öldüren Yunan mitolojisinde yer alan Siren halkından geliyor. Bir Starbucks’ın önünden geçerken etrafınıza bakın, adeta Mona Lisa tablosunu izler gibi Starbucks logosuna bakanları hemen fark edeceksiniz.

Yukarıda değindiğimiz markalar tek başına isimleriyle veya logoları ile var olan markalar değiller. Onların tam olarak yaptığı şey sunduklarıyla isimlerini, logolarını birleştirmek. Bunu da başarıyla yapıyorlar. Sizce de bu markaların bize sundukları yanında isimleri ve logolarının hikayeleri biraz tesadüfi durmuyor mu?
ASUS sektörün en sağlam ve en iyi özellikli bilgisayarlarını yapıyor. Kullanıcı benzetmelerinin birçoğu uçak düşüncesinde birleşiyor. Pegasus’tan markanın isminin yaratılması tesadüf mü?
NIKE pazara girerken, pazara yoğun olarak hakim olan bir marka zaten vardı. O ise çoğu zaman zarar etmesine rağmen hep savaş taktiğiyle kendi pazarını oluşturdu. Zafer tanrıçasından alınan ismin kaynağı gerçekten bir rüya mı?
VOLVO denilince akıllara gelen ortak bir hikaye var. Kuruculardan Assar Gabrielsson bir araba kazasında eşini kaybediyor ve ardından kimsenin kazalarda ölmeyeceği arabalar üreteceğini söylüyor. Bu bir savaş değil mi sizce de ? Savaş tanrısı Merih’in simgeleri pek yerinde olmuş gibi.
VERSACE’in logosu kuşkusuz müşteri kitlesini anlatıyor. Tasarımları dünya üzerindeki ünlü ve önemli kişilere hitap eden bir marka. Neden Medusa’yı logosunda kullanır ki. Medusa’nın hikayesindeki güzellikten cezalandırma bölümü ilgilerini çekmiş olmalı. Müşterilerine de hissettirmek istedikleri bu. ‘Kıskanılacaksınız’
STARBUCKS kahve değil Starbucks deneyimi satıyoruz cümlesini defalarca dile getirdi. Haklılar da kahveden öteye gitmeye çalışıyorlar. Ancak Sirenlerin hikayede ki büyüleyiciliği sınırsızdı. Starbucks müşterileri üzerinde ki bu etkiyi sürdürmeye devam edebilecek mi?
Marka isimleri ve logoları yaptığımız tüketimde ne kadar kriterlerimizin ilk sıralarında gözükmese de asıl gerçek bu değil. İsimlere ve logolara tüketicinin bilinçaltında yer edinen önemli bir unsur. Markanın ürünleriyle verdiği imajı , enerjiyi bilinç altlarında yansıtmasını sağlayan araçlar isim ve logodur. Bunun farkında olan pek çok firma da geçmişin en ilgi çekici noktalarından olan mitolojiden uzak duramamaktadır.