İhracat Nedir?
Sürekli konuşulan ve bazıları için karışıklığa neden olan İhracat Nedir? sorusunun cevabını arayacağız.
İhracat, bir ülkede üretilen mal veya hizmetlerin, başka bir ülkenin alıcılarına satılma işlemidir. Olay uluslararası gerçekleşmektedir. Nasıl gönderildiğinin herhangi bir önemi de yoktur. Gerçekleştireceğiniz ihracatı deniz yolu, hava yolu, demir yolu, dijital mecralar, e-posta veya kişisel bagajla bile gönderebilirsiniz. Olayın özü yurt içinde üretilip yabancı bir ülkedeki bir alıcı tarafından alış işleminin yapılmış olmasıdır.
Dış ticaretin veya diğer tanımıyla uluslararası ticaretin temel ihracat ve ithalat olmak üzere iki bileşenden oluşmaktadır. Bu iki bileşen ülkelerin ticari dengesi hakkında bizlere bilgi vermektedir. Ülkeler ithal ettiğinden daha fazla ihracat yaptığında yani tükettiğinden daha çok ürettiği durumlarda ihracat fazlası vermektedir. Dolayısıyla fazlalıklar ülkelere ekonomik refah olarak dönmektedir. Ülkemizin son dönemlerde yakaladığı artan ihracat potansiyeli, Cumhuriyet tarihimiz boyunca gerçekleştirilenlerin de üzerindedir. Büyüme modelimizin ihracata dayalı olarak şekillenmesi sayesinde ekonomik istikrarı yakalayacağız. Buraya kadar İhracat Nedir? sorusunu cevaplayabilmişizdir sanırım.
Hangi Ülkelere İhracat?
İhracat Nedir? sorusunu cevapladık. Peki ülkeler? Hangi ülkelere ihracat yapacağız? İşletmeler, rekabet üstünlüğünü elde ettikleri mal veya hizmetleri, ihracat etmek isteyecekleri için diğer şirketlerle rekabet etmek için farklı pazar arayışlarında olabilirler. Yer, zaman, ürün, lojistik süreçler ve hukuksal boyutlar, her satıcı için farklı ülkelere ihracat yapabilme tercihi sunmaktadır. Her satıcı olduğu konuma yönelik gerekli pazar araştırmasını yaparak hareket etmektedir.
İhracat için Karşılaştırmalı Üstünlük
Mal veya hizmetleri iyi olmasa bile karşılaştırmalı üstünlükler teorisi gereğince avantajlı oldukları alanlarda ihracat yapabilirler. Örneğin; Kenya, Jamaika ve Kolombiya kahve yetiştirmek için doğru iklime sahiptirler. Bu bölgede farklı yatırımlara yönelmek yerine kahveye yönelik endüstriyelleşme sağlanırsa bölge insanları ekonomik olarak rahatlayacaklardır. Hindistan’ın nüfusunun fazla olmasının, İngilizce biliyor olmalarının ve yasalara uygun hareket edebiliyor olmalarının onlar için karşılaştırmalı üstünlük sağladığını da söyleyebiliriz. Çin, düşük yaşam standartları nedeniyle imalatta da benzer bir avantaja sahip. İşçileri gelişmiş ülkelerdeki insanlardan daha düşük ücretlerle yaşayabilirler. İhracat Nedir? sorusuna takılmadan alanlarına yönelik uzmanlıklarında dış ticarete başlayabilirler.
İhracat Engelleri
Ürettikleri yerli ürünleri, yabancı rekabetten korumak veya belirli yerli ürünlerin ihracatını arttırmak için yapay olarak destekleme (teşvik) için tasarlanmış herhangi bir yasal düzenleme, politika veya uygulamalar bütünü ihracat engelleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Genellikle tüm bu engellemeleri hükümetler hazırlamaktadır.
İhracat Ülkeleri Nasıl Destekler?
Mal veya hizmet satışını uluslararası düzeyde yapmak yani ihracat yapmak; iş hacmini geliştir, vergi verilmeden kazanılan satış gelirleri daha fazla kâr bırakır, bireyin yaşam standartları iyileşir. Ülkeler böylelikle ihracat tarafından toplumun kalkınması yönüyle desteklenmiş olur. Aynı zamanda merkez bankalarına gelen dövizler sayesinde ülke vatandaşları için uluslararası alım gücünde yükselme yaşanır. Yüksek döviz rezervlerine sahip ülkeler ekonomik kararları bağımsız alabilir, kendi para birimlerinin değerini yönetebilir ve üretim maliyetlerini düşürerek daha çok kazanabilirler.
İhracatın Zorlukları
Yazımızın başında sorduğumuz İhracat Nedir? sorusunun öneminin kalmadığı artık “Biz bu zorlukları nasıl aşacağız?” sorusuna yöneleceğimiz yere geldik.
İhracatın zorlukları arasında ilk sırada farklı kültürlerle iletişim kurmak yer alıyor olabilir. Alıcı pozisyonundaki kişinin dil, din, ırk, kültürel değerler, zaman dilimi ve diğer tüm farklılıklar iletişim kanallarını inşaa ederken bizleri epey yorabilir. Örneğin; Asya zaman dilimine yapılacak herhangi bir ihracat işlemi için alıcılarla gecenin son (sabahın erken) saatlerinde konuşmak gerekebilir. Bu basit örnekten yola çıkarak satmak istediğimiz ürün veya hizmetler için gerekli ilgiyi gösterir, iletişimi enerjisi yüksek tutarsanız ihracat işlemleri konusunda zorluklar yaşamazsınız.
Sadece unutulmaması gereken şudur ki iletişim harici unsurların başında ülkelerin uyguladıkları gümrük vergileri ve diğer masraflar ihracat engelleri olarak karşınıza gelebilir. Ancak ihracat yapmak isteyenler için bu sorunların da çözümü elbette ki düşünüldüğü sürece vardır. (Evet alternatif yollar fazlasıyla mevcut)
İhracat Neden Önemli?
İhracat yapmak, mal veya hizmetlerinizi iç piyasaya sattığınız düşük miktarların aksine) çoğunlukla büyük miktarlarda oldukları için, kazancınız daha yüksek olacaktır. Yerel müşteriler birkaç ürün veya palet satın alırken, çoğu zaman yurtdışındaki alıcılar toplu alımlar yapacak şekilde sizi tercih ederler. Ülkece ihracatta markalaşmaya önem verdiğimiz için, ürünlerimizi yurt dışındaki alıcılara kanıtlayabilirsek kârıımız çok kısa sürede hızla artabilir.
Ürünlerin ithal edilmesi ve ihraç edilmesi bugün işletmeler için oldukça faydalı olabilir. İthalat, küçük ve orta ölçekli işletmelerin yurtdışında daha büyük pazarlara ulaşarak iç piyasada gelişmesine ve genişlemesine yardımcı olurken, ihracat orta ve büyük ölçekli işletmelerin kârını artırabilir.
İşletmenizi yerel piyasada lider yapmak için çabalıyorsanız veya üretim maliyetlerini düşürmeyi düşünüyorsanız, ihracat kesinlikle göz önünde bulundurmaya değer. Aksi olan durumlar için bile yerel pazarınız işiniz için çok küçükse ve genişletmek için yeni fırsatlar arıyorsanız ihracat başarının anahtarı olabilir. Son olarak söylemek gerekirse İhracat Nedir? sorusunun cevabını arayan ziyaretçilerimiz, dış ticaretin peşini bırakmayın…