İhracat Ana Planı
İhracat Ana Planı, Ticaret Bakanı Sayın Ruhsar PEKCAN tarafından açıklandı. Sunum genel olarak tüm detayları ile herkeslerce benimsenmesi oldukça önemli. İhracata yönelik büyüme modelimizin desteklenmesi ve her vatandaşın bu amaca yönelik çalışmalara hizmet etmesi ulus refahına kavuşmamıza fayda sağlayacaktır. İhracat Ana Planı kapsamında Ticaret Bakanlığı, hedef 17 ülke seçmiş ve bu ülkelere yönelik belirlenen temelde çalışmaların yapılacağından bahsetmiştir.
İhracat Planı Ana Hatları
Hangi Ülkeler ve Hangi Sektörler
Amerika Birleşik Devletleri, Rusya, Çin, Güney Kore, İngiltere, Japonya, Irak, Hindistan, Etiyopya, Güney Afrika, Fas, Brezilya, Kenya, Meksika, Malezya, Özbekistan ve Şili olarak seçilen ülkelere sırasıyla; gıda, Makine, Kimya, Elektrik-Elektronik ve Otomotiv hedef endüstriler, bakanlık tarafından seçilmiştir.
Küresel Görünüm
Tüm dünyanın, mal, hizmet veya fikir üreterek dış ticarete konu olacak bir ürün ortaya çıkartıp ekonomilerine katkı sağladıkları zaman dilimi içerisinde yaşıyoruz. İçinde olduğumuz dönem itibariyle büyümenin yönünün değiştiği gözlemlenebilmektedir. Dünya dış ticaret işlemlerinin değiştiği ve dijitalin direkt bu yaşananların ortasından geçen kasırga gibi geçtiği bir değişim söz konusu. Ticaret Bakanlığı tüm bu benzetmeler içerisinde ülkemizin küresel dış ticaret işlemlerinde hak ettiği payı alabilmesi için sunduğu ihracat ana planı, ticarette korumacılığın artması sorunlarına karşı oluşturulmuştur. Artan korumacılık politikaları ve dış ticaret savaşlarının arkasında yer alan teknolojik üstünlük gösterme isteğini gösteren Ticaret Bakanlığı, ihracat ana planı içerisinde üretime değil, mevcut üretimin verimli, inovatif ve dijital yönlerine odaklanmaktadır. Küresel trendlerin yakalanması için bu odaklanmanın sabit tutulmasını şart görmektedir.
Türkiye Görünümü
Yakın dönemde başlayan girişimcilik vizyonuna uygun çalışmaların çıktılarını, aldığımız yakın bir dönemdeyiz. Türkiye artık tarlalar ekip, patates yetiştirip ihraç etmek yerine teknoparklar kurup, içerisinde yeni nesil fikirlerin yer aldığı girişimlere büyük fırsatlar sunmaktadır. Teknopark ve teknolojik yeniliklerin dış ticaret işlemlerine konu olarak ihracatının yapılmasını istiyoruz. İsteğimiz ve arzumuz doğrultusundaki çalışmalarımız sonucu Türkiye’nin Dünya İhracatından Aldığı Pay ve Teknoloji Seviyesine Göre İhracatımız önceki dönemlere göre artışlar göstermiştir. Bu bizim için arzuladığımız başarının oldukça gerisinde olsa bile ivme almamız için önemlidir.
Bakanlık buradaki gelişmelerin farkında olduğu için İhracat Ana Planı içerisinde teknolojik tüm unsurları sürekli vurgulamaktadır. İhracat Ana Planı ile oluşturulan yeni rota bu amaca hizmet etmektedir.
İhracatta Yeni Rota
Hedef Ülke Hedef Sektör Yaklaşımı
Hedef ülke ve hedef pazar filtrelemesi sayesinde; ilgili ülkelerin üretim ve tüketim eğilimlerine uygun çözümler üreterek ihracat yapma isteği var. Hedefte yer alan ülkeler için bilişim teknolojileri ve yapay zeka alanında çalışan girişimlerin ihracat ana planı içerisinde ki önemi oldukça yüksek.
Yeni Nesil Serbest Bölgeler
Bu zaman kadar mal üretimi için açılan ve üreticilere çeşitli avantajlar sağlayan serbest bölgelerin artık hizmet üretimi için de kullanılması söz konusu olacaktır. Rol modelleri Güney Kore, Japonya ve Çin gibi ülkeler olan teknoparkların büyük tekno serbest bölgelere dönüştürülmesiyle yahut direkt yeni nesil serbest bölgeler statüsüyle açılmasıyla; dış ticaret işlemlerindeki gelirlerimiz seçilen hedef sektörler kaynaklı olacaktır.
Yeni İhracatçılar
Ticaret Bakanlığı, dış ticaret yapmak isteyen veya çok az sayıda dış ticaret işlemi yapan yeni ihracatçılar için rehber sistemlerini güncelleyecek ve eğitimlerle anlatacağını dile getirmektedir. Bakanlığın tüm rehberlik hizmetlerinde önceliği kadın ve genç girişimcilere veriyor olması, vizyonun tüm tabana yayılmasını da sağlayacak olumlu bir hamledir.
Ekstra; halihazırda zaten Ticaret Bakanlığı web sitesi gerekli tüm yönlendirmeleri basit bil dil ile yapmaktadır. Eksik kaldığınız tüm bilgilendirmeler için gümrük danışmanınız ile iletişime geçmeniz faydalı olacaktır.
Ticaretin Kolaylaştırılması
Akıllı İhracat Platformu, Destek Yönetim Sistemi ve Ticaret Bakanlığı’nın diğer tüm uygulamaları ile ticaretin kolaylaştırılması için çalışılmaktadır. Bakanlık yeni fikirler ve bildirimlerle iyileştirmelere açık olduğunu da dile getirmiştir.
Dış Ticaret Meslek Liseleri
Meslek liselerinin memleket meselesi olacağı bir döneme giriyoruz. Dönemin başlangıç veya bitiş tarihi diye bir zaman kısıtlaması yok. Dış Ticaret işlemlerine konu olan tüm operasyonları yönetebilecek niteliklere uygun bireylerin yetiştirilmesi şart. Sakarya Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü veya diğer tüm uluslararası ticaret bölümleri gibi “ülkemiz dış ticaretine yön veren bireylerin eğitilmesi” amacıyla kurulacak dış ticaret meslek liseleri sayesinde hedef ülkelerin yabancı dillerini iyi bilen öğrenciler sektörün ihtiyacını karşılayacaktır.
Devlet Yardımları
Hem Ticaret Bakanlığı hem şirketlere sağlanan diğer tüm yardımlarla birlikte üretime devam eden her firmanın, verimliliği yakalaması istenilmektedir. Bahsedilen üretim bürokratik işlemlerde elde edeceği zaman tasarımı kaynaklıdır. Zamandan tasarruf ederek daha hızlı ihracat yapmalı ve daha hızlı dövizi ülkemize getirmelidir. Devlet yardımlarının sağlayacağı bu kolaylıklar Ticaret Bakanlığı tarafından yayına alınacak Otomasyon Sistemi içerisinde yer alacaktır.
Dijitalleşme
Bahsedilen tüm süslü kelimelerin içerisinde bizce en güzeli hep “Dijitalleşme” olarak kalacaktır. Dijitalleşme süreçlerini sosyal medya hesapları açmak zanneden işletmelerin aksine Ticaret Bakanlığı üretimdeki tüm verinin her yerden erişilmesi ve big data’ya hizmet eden her verinin yorumlanabilmesini istemektedir. Yani big data içerisinde yer alan small data kavramı önem kazanmıştır. Bakanlık hazırlayacağı listeler ile işletmelerin türlerine uygun olan dijitalleşme süreçlerini kontrol etmelerinden bahsetmiştir.
Dijitalleşme üzerine yüzlerce satır cümle yazabiliriz ancak söylemek isteyeceğimiz ilk cümle “Sürdürülebilir gelişme ve iyileştirme” mantığını işletmelerin sindirmesi olacaktır. Bu kavramın etrafında şekillenen şirketleri için faydalı olan dijital yeniliklere ve dijital pazarlama çalışmalarına bu dönem önem vermeleri gerekmektedir.
Ticaret Bakanlığı, dış ticaret işlemlerini besleyecek (özellikle ihracat kanalını canlandıracak) dijital uygulamaları şu şekilde listeledi;
- Yapay Zeka Tabanlı Akıllı İhracat Platformu
- E-İhracat Stratejisi
- Online B2B ve Sanal Fuarlar
- Veri Analitiği Mükemmeliyet Merkezleri
- Sanal Ticaret Akademisi
- Destek yönetim Sistemi
- Blokzincir
- Gümrüklerin Dijitalleşmesi
Ticaret Müşavirleri Ağı
Küresel ticarette olan bitenleri kendi dış ticaret işlemlerimize konu edebilmek amacıyla zaman, mekan ve kişi kavramlarından uzak bir ağ yapılanması yaratılıyor. Bakanlık, tüm dünya üzerinde hedef ülke ve hedef sektör amacına hizmet edecek bilgi paylaşımı yapısının olacağını şirketler için dile getiriyor.
İhracatın Finansmanı
Dış ticaret işlemlerinde finansman çeken tüm şirketler için ihtiyaçlara yönelik hizmetleri EximBank ile sunulduğunu İhracat Ana Planı içerisinde bahsetmektedir.
Ticaret Diplomasisi
Dış ticaret işlemlerinde çok taraflı anlaşmalar yerine yeni nesil ikili (karşılıklı) düzenlemelerle dış ticaret süreçlerinin hızlandırılması amaçlanmaktadır. Bakanlık, ticaret anlaşmaları yapmak, pazara giriş engellerini kaldırmak, Gümrük Birliği’nin güncellenmesini vurgulamak, Damping ve sübvansiyon politikalarını yönetmek, korunma önemleri alabilmek, askıya alma ve tarife kontenjanı uygulayabilmeyi istemektedir.
İhracat Ana Planı Hedefi
Ticaret Bakanlığı’nın İhracat Ana Planı dosyasının oluşturmasındaki temel düşünce; hedef ülkelere yaptığımız ihracatın iki kat artarak yapılmasını sağlamaktır. Bakanlık tarafından sağlanacak hizmetler net şekilde bahsedilmiştir. İhracat vizyonunu tüm tabana yayma gayretleri ise gerçekten sevindirici.
Hem biz hem Ticaret Bakanlığı çalışmalarının yönü belli; Her şey sürdürülebilir dış ticaret için…