Dış ticarette ithalat süreçleri mevzuattan ötürü zaman zaman gümrüklerde sorunlar ile karşılaşılıyor. Bu sorunlardan bazıları ceza ödemek, malın millileştirilememesi gibi ithalat operasyonunu aksatacak ya da tamamen başarısız sonuçlandırabilecek sorunlar.
Bu nedenden dolayı yolu bizler gibi dış ticarete düşecekler için ithalat sürecinde sorunlarınızı minimize edecek bir öneri listesi hazırladık;
1 – Ticari Fatura Doğruluğu
Faturalarınızı doğru şekilde hazırlayın. Ticari fatura, alıcı ile satıcı arasında bir satış faturası görevi görür, neyi ithal ettiğinizi açıklar ve önemli işlem numaralarına atıfta bulunur. Ayrıca tedarikçiye ödeme yapmanız için bir araç olarak da hizmet vermektedir. Fatura, tam olarak sizin ve tedarikçinizin proforma faturada kararlaştırıldığı gibi hazırlanmalıdır. Bunu tedarikçinizin yazmasını istemeyin. Bir bilgisayarda hazırlanmalı ve yazdırılmalıdır, böylece faturanın gümrük faturalarına ve diğer ilgili belgelere göre okunması kolay ve okunaklı olur. Tüm malları ithal edilecekleri kesin olarak gösterin. Doğruluk burada anahtardır; her gerçek ifadesi doğru olmalıdır.
2 – Gümrük Beyannamesi Düzenleme

Gümrük beyannamelerine istenen tüm bilgileri ekleyin. Bir gümrük beyannamesi ihracatçının (tedarikçinizin) mal, miktar, satış fiyatı, navlun, sigorta, paketleme maliyetleri, teslimat şartları, ödeme şekli, ağırlık ve / veya varış limanında gümrük ithalatı değerinin belirtilmesi gerekir.
3 – Packing List Kontrolü
Faturalarınızın sevk irsaliyenize uygun olduğundan emin olun. Packing list uluslararası sevkiyata eşlik eder ve nakliye şirketlerini ne hareket ettikleri hakkında bilgilendirmek ve müşterinin ve işlemde yer alan diğer kişilerin proforma faturaya karşı neyin sevk edildiğini kontrol etmesine izin vermek için kullanılır. Yanlış kargo gönderimine karşı iyi bir koruma sağlar.
4 – Malın Menşe Ülkesini Belirtme
Alınan mallar muaf tutulmadıkça, mallarınızı menşe ülkesi ile işaretleyin Menşei ile ilgili daha detaylı bilgi için:
Web Adresini Ziyaret Edebilirsiniz.
5 – Tedarikçi İlişkileri

Tedarikçinin faturalandırma, paketleme, markalama, etiketleme ve ödeme ile ilgili talimatlarını inceleyin.
6 – Uyumlu Çalışma
Malınızı ve tüm kurallara ve düzenlemelere yeterince uyduğunu kontrol etmek için bir ilişki geliştirin, gümrük personeli ile yakın çalışın.
7 – Dış Ticarette Profesyonel Hizmet Sağlayıcıları
İthalatınız için güven veren, zor zamanlarınızda size çözüm üretebilecek hizmet sağlayıcıları ile çalışın. Kimi zaman lojistik uzmanınız olabilir kimi zaman gümrük müşavirlik hizmeti veren danışmanınız olabilir.
8 – Mevzuat Kontrolü

İthalatta satın almakta olduğunuz ürünün türüyle ilgili yasalara uyun (örneğin, yiyecek, ilaç, kozmetik veya alkollü içecek).
9 – Zamanında Başvuru
Malınızın Türkiye’ye gireceği giriş limanındaki gümrük ofisine başvurun, böylece işlemle ilgili mümkün olduğunca fazla ayrıntı sağlayabilirsiniz. İçe aktarma zamanlaması yapılmadan önce bunu yapın. Bu güvenli ve kesintisiz bir ithalat sağlar.