Dış Ticaret Sisteminde İthal Edilen Ürünlerin Vergi Değeri Nasıl Belirlenir?
Dış ticaret ile ülkeye sokulan ürünlerin her birisi gümrük tarifesine tabi tutulurlar. Gümrük tarifesine tabi tutulan ürünlerin vergi değeri belirlenir ve ödenilen vergi ile mallar ülkeye sokularak satışa sunulur. Dış ticaret sisteminde ülkeye sokulacak olan malların vergi değerleri ise eşyanın kıymetine bakılarak belirlenir. Eşyanın değeri ise bazı kıstaslar gözetilerek belirlenir. Kıymet tespit yöntemlerini ise şu şekilde sıralayabiliriz; satış bedeli yöntemi ile kıymet tespit etme, aynı eşyanın satış bedeli yöntemi ile kıymet tespit etme, benzer eşyanın satış bedeli yöntemi ile kıymet tespit etme, indirgeme yöntemi, hesaplanmış kıymet yöntemi ve son yöntem ile kıymet belirleme yapılabilir.
Dış Ticaret Kıymet Belirleme Yöntemlerinin Ayrıntılı Tanımları
Dış ticaret sisteminde kıymet belirleme yöntemlerinde ilki olan satış bedeli yöntemi ile kıymet belirlenmek istendiğinde ithal eşyanın kıymeti satış bedelini etkiler. Bu aşamada Iphone cihazının satış bedeli ile Huawei markasının satış bedelinin aynı olmamasının altında yatan sebep cihazın kıymet bedelidir. Uluslararası ticaret sisteminde satışa bağlı kıymet belirlemede ürünü satın alacak olan ülkedeki alıcıların ödeyecekleri ücret vergi konusunda etkili olan etmendir.
Uluslararası ticaret sisteminde satışa bağlı kıymet belirlemede ürünü satın alacak olan ülkedeki alıcıların ödeyecekleri ücret vergi konusunda etkili olan etmendir.
Dış ticaret sisteminde kıymet belirleme olarak kullanılan bir diğer yöntem ise aynı eşyanın satış bedeli yöntemidir. Bu aşamada ülkedeki Iphone marka cep telefonlarının satış bedellerine bakılarak yeni ithal edilecek olan Iphone X cihazının kıymeti belirlenir. Böylece bir vergi oluşturulur ve kıymet bedeli olarak belirlenen vergi ödenmek zorundadır.
Kıymet belirleme yöntemlerinden birisi olan benzer ürünlerin satış fiyatına göre kıymet belirleme sisteminde ise ülkeye giren akıllı cep telefonlarının satış fiyatına göre bir kıymet belirleme yapılır. Dış ticaret ile ülkeye sokulmak istenen ürünlerin benzerlerinin piyasa değerleri ölçülür ve buna göre bir vergi oluşturulur.
Hesaplanmış kıymet yönteminde ise ürünün üretiminde kullanılan malzemelerin değerleri hesaplanır ve buna göre bir kıymet belirlenir. Örneğin bir bilgisayarın ekran kısmı metal ise o zaman çıkacak fiyat farklı, plastik ise o zaman çıkacak olan fiyat farklı olacaktır. Tüm bunlar ise uluslararası ticaret açısında kıymet bedelini etkileyecektir.