Dış ticaret öğrencisi kendisini nasıl geliştirmelidir? Konusuyla akıllarda olan bazı soruları cevaplamaya çalışacağız.
Hem Yönetici Hem Çalışan
İş hayatı içerisinde üniversitelerden aldıkları eğitimlerin paralelinde kariyer envanterlerine, çalışma yapmadan mezun olan bireylerin rekabet gücü oldukça düşüktür. Üniversiteden mezun olduktan sonra “keşke yapsaydım” dememek için “iyi ki bunu yapmışım” diyebilmek için hatta yalın bir dille dış ticaret öğrencisi olarak rekabet edebilmeniz için niteliklerinizi arttırmanız gerekmektedir. Sakarya Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü’nde geçirdiğimiz 4 koca yıl boyunca, bölümümüzden öğrendiklerimizi diğer arkadaşlarımıza aktarmaktan hiç çekinmedik. Eğitim hayatımızın tamamında 4 veya 5 yıl olan süre zarfında bölüm tarafından öğretilen tüm değerler aslında bir dış ticaret öğrencisi profilinin başarılı şekilde inşa edilmesine olanak sağlamaktaydı. Konu kişisel gelişim başlıkları altında ayrı bir şekilde elbette incelenebilir ancak tüm perspektif, dış ticaret için gerekli operasyonel çalışan veya yönetici profilinin oluşturulmasına yöneliktir.
Gelişimin Faktörleri
Sakarya Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü’nde ders programlarının akademik kadro tarafından dört yıla yaygın ve sektörün güncel konularına uygun içeriklerle düzenlenmiş olması gelişimin sağlayan ilk faktördü. Bizler şanslı akademisyenlere sahip öğrenciler olarak sektörel bilgileri güncel şekilde takip ettirilerek yetiştirildik. Eğer ki dış ticaretin konu olduğu farklı lisans bölümlerindeyseniz; günceli takip ederek sorular sorun. Güncel popüler mal veya hizmetlerin, dış ticaret ders programındaki derslere konu olan işlemler içerisinde ilişkilendirilmesini isteyin. Bölüm ile ilgili verilebilecek tavsiyelerimiz elbette çok ama gelişim sadece ders programı ile sağlanmıyor; birey olarak aksiyon almanız hatta kapasitenizi zorlayacak şekilde çalışmanız lazım.
Gelişim için Aksiyonlar Listesi
Kitap Okumak
Dış Ticaret Ajansı – DTA olarak, kitaplar konusundaki ciddiyetimizi göstermek için bu sektöre giriş yapacak herhangi bir dış ticaret öğrencisinin mutlaka okuması gereken kitapların listesini yakında sırasıyla yayına alacağız. Faydasını listeleyerek bitiremeyeceğimiz kitap okuma alışkanlığının, bizi ilgilendiren en güçlü yanı “İletişimi Güçlendirir” olmasıdır. Evet yanlış okumadınız. Dış ticaret dünyasına adım attığınız anda, bireyler arası iş savaşlarında haklı galibiyeti kazanabilmeniz için kendinizi iyi ifade edebilme yeteneğini kazanmış olmanız gerekecektir. Kitaplar size bu yeteneği, siz farkında olmadan kazandırmaktadır. Bundan dolayıdır ki tartışmalı olan “başarılı“ tanımı içerisine sığdırılan ünlü insanların ortak özellikleri, farklı kelimeler ve bilgiler kazanmak için boş vakitlerde kitap okuyor olmalarıdır.
Okul Dergisi veya Bülten Çıkartın
Dış ticaret öğrencisi olarak neden böyle bir aksiyona girmeliyim? Başlığı okurken bu soruyu sorduğunuzu hisseder gibiyim. Okul dergisi veya bülten çıkarmak belirli zaman aralıklarında takip edeceğiniz dış ticaret konularına olan odaklanmayı arttırır. Odak noktanızın dış ticaret olması, alana özgü yeniliklerden, sorunlardan, çözümlerden veya teorilerden haberdar olmanızı sağlar. Araştırmacı kişiliğinizin daha sağlam zeminlerde kurulmasına olanak tanır. Böylelikle iş dünyasındaki ilk zamanlarınızda yöneticileriniz tarafından sorumluluk olarak size gelen herhangi bir konu için korkmadan araştırma yapabilir ve konuyu rahatlıkla sunabilirsiniz..
Odak noktanıza aldığınız dış ticaret için yazı içerikleri üretmek isterseniz, editör kontrolünden geçen yazılarınızı, severek Dış Ticaret Ajansı – DTA bünyesinde yayınlayabiliriz.
Sadece https://www.disticaretajansi.com/bize-ulasin/
Linkedin’de Hesap Açın
Benim için en önemli hatta dış ticaret öğrencisi olan herkes için önemli olduğunun farkına varmasını umduğum konu: Linkedin’de hesap açmak. Dış ticaret işlemlerinde operasyonel çalışanlar ve yöneticilerin tamamı kariyerleri için bu dev sosyal ağ içerisindeyken profil oluşturmadığınız her gün sektörden uzaktasınız demektir. Linkedin aracılığıyla diğer dış ticaret çalışanlarının profillerini inceleyebilir, kendinizi karşılaştırabilir, yeteneklerini öğrenebilir, sorular sorarak kariyer tavsiyeleri alabilir hatta staj-iş fırsatlarını arkadaşlarınızdan önce elde edebilirsiniz.
Kariyer deneyimim yok?
Korkulacak herhangi bir durum da yok. Linkedin üzerinde dış ticaretteki kariyer deneyimlerinizi kazandıkça eklemeniz en doğalı. Bunun dışında kalan tüm bilgileri profilinize aktarabilir, aldığınız kurs ve seminer bilgilerini yazmanız dikkat çekici dış ticaret öğrencisi profilinin yaratılmasında başka bir basamak olabilir.
Kurs ve Seminerler
Eğer ki dış ticaret öğrencisi olarak başladığınız herhangi bir lisans bölümünde ilk önceliğiniz İngilizce kursuna gitmek ve kurslarda gramer eğitimlerinden çok konuşma kulüplerine dahil olmanız yönünde olacaksa doğru yoldasınız demektir. Eğer bu düşünceye hiç sahip değil veya biraz yakınındaysanız bu tavsiyemizi kesinlikle dinlemelisiniz, kariyeriniz için daha olumlu olacaktır. Dış ticaret öğrencisi olarak iş hayatında kazanacağınız Unvan değişebilir ama sizden istenilen yabancı dil konuşma beklentilerini her zaman karşılayacak dil birikimine, erkenden başlamalısınız.
Diğer bir yetenek ise bilgisayar ve bilişim teknolojileridir. Kullanmanızı isteyecekleri ofis uygulamaları (ki genellikle Microsoft Office), kurumsal kaynak planlanlama yazılımları, muhasebe uygulamaları ve sayısız işlev için geliştirilen yazılımların kullanımlarını anlayabilmeniz için temel bilgisayar seviyenizin iyi olması gerekmektedir. Temel seviyeniz iyiyse yazılımlar içerisinde ilerletmenizi tavsiye edeceğimiz ilk yazılım kesinlikle Microsoft Excel’dir. Bunlar dışında bilgisayar ve bilişim teknolojileri alanında sınırlandırma koymamıza çok gerek yok. Dış ticaret uzmanı statüsünde çalışacağınız şirketlere göre yeni yazılımları öğrenmeniz olasıdır.
Not: ODTÜ Bilge İş ve İstanbul İşletme Enstitüsü‘nün çevrimiçi ücretsiz kurslarından da faydalanmayı unutmayın.
Üniversitelerdeki Kulüpler
Sakarya Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü öğrencilerinin kurduğu 21 Gün 37 Derece İş Topluluğu sayesinde dört yıl boyunca öğrenci topluluğunda farklı sorumlulukları almayı başardım. Her sorumluluğu yerine getirebildiğim gibi yapamadıklarım da olmuştu. Neden yapamadığımı, nelerin engel olduğunu görebilmek açısından üniversitedeki kulüpler dış ticaret öğrencisi olarak alacağınız aksiyonlar listesinde olmalı.,
Kulüplerin temel faydalası;
- İş hayatının simülasyonları gibidirler. Yaptığınız işleri akademisyen yöneticilerinize, okul yöneticilerinize ve takım arkadaşlarınıza raporlarsınız. İş hayatındaki iletişimin demo day’leri gibidirler.
- Yeni insanlara tanır, iletişimi güçlendirir ve iş ağınızı genişletirsiniz. Sizle birlikte öğrenci topluluğunda çalışabildiğiniz arkadaşlarınız ile dış ticaret kariyeriniz boyunca karşılaşmanız halinde pozitif çalışma performansı gösterirsiniz.
- Etkinlikler, eğitim günleri, seminerler, kurslar ve teknik geziler hepsi öğrenci toplulukları aracılığıyla düzenlenir. Tüm bu düzenlemeyi organize edebilir aynı zamanda multitasking yeteneğini kazanabilirsiniz. Ekstra olarak tüm bu etkinliklere de katılarak özgeçmişinizi doldurabilirsiniz.
- Tüm etkinliklerdeki katılımcılar ile birincil yakınlığı elde eder direkt tanışabilir; staj ve iş imkanlarını isteğiniz doğrultusunda öğrenebilirsiniz.
- Sorumluluk duygusu gelişir, bir takımın parçası olarak hareket eder ve sosyalleşirsiniz.
Yabancı Kültürler, Dış Ticaret Programları ve Staj
4. başlıkta bahsettiğim ingilizce konuşabilme haricinde dış ticaret öğrencisi olduğunuz tüm zamanlarda yurt dışı programlarını takip etmeniz, yurt dışındaki kültürleri görebilmeniz, farklı iş yapış stillerini algılamanız da önemlidir. Yeni düzen, yeni hayat ve beraberinde gelen yeni düşünce yapısı demektir. Değişen düşünce yapınız farklı koşullara uyum sağlama yapınızı oluşturacaktır yani emel olarak adaptasyon yeteneğinizin gelişmesini sağlayacaksınız. Yurt dışı fırsatları için okuduğunuz okulun Dış İlişkiler Ofisi, Erasmus Ofisi, Aisec Ofisi, Avrupa Gönüllülük Hizmetleri Ofisi veya Öğrenci İşleri üzerinden anlaşma olduğu üniversiteleri öğrenmeli, hangi programlara hangi şartlar ile gidebildiğinizi sorgulamalısınız.
Üniversite dışındaki programlardan bahsetmeden bu başlığı bitirmek istemiyorum. Work And Travel gibi başlıca yurt dışı programlarına bir yıl önceden hazırlık yaparak hazırlanın. Gerekli bilgilerin hepsini danışmanlık veren firmalar vermektedir. Birden fazla danışmanlık şirketini arayarak konuşun ve karşılaştırmalarınızı yapın. Bu programlara gittiğini bildiğim ve ödekleri paraları fazlasıyla kazanarak döndüğünü bildiğim çok arkadaşım oldu.
Herhangi bir programa dahil olmadığınız zamanlarda maddi kaynaklar açısından sıkıntı çekmiyorsanız her yaz döneminde staj yapmalısınız. Üniversite hayatım boyunca staj yaptığım ilk şirkette kendi eksikliklerimi belirlemiş akabinde diğer şirketlerde hep bu eksiklikler olmadan verimli çalışabilmiştim.
Aranan Aday
Tüm bu yukarıda bahsettiklerimin hepsini yapmaktaki asıl nedenim kendi çalışma kültürümü oluştururken, neleri çalışırken yapmayacağımı ve farklı insanlara nasıl yaklaşmam gerektiğini öğrenmekti. İletişim tüm bu merak ettiğim soruların cevaplarını sunan yegane alan. Dış ticaret öğrencisi olarak derinlemesine uzmanlık alanınız dış ticaret olmalı ancak geri kalan alanlarda kariyeriniz için farklı yetenekler kazanabilirsiniz. Bu başlık altındaki önerilerin hepsini yerine getirmek zorunda olmadığınızı da tekrar hatırlatır, çekirdek gelişimin ingilizce, bilgisayar bilgisi ve sektörel bilgi ile olduğuna dikkatinizi vermenizi de isterim.
Sektörünü takip eden, ingilizce bilen, iyi bilgisayar bilgisine sahip ve yabancı programlarla sosyalleşen dış ticaret öğrencisi profili tüm insan kaynakları departmanları tarafından aranan aday sınıfına girecektir. Sizleri bulamadıkları zaman sizlerin, insan kaynakları çalışanlarının veya dış ticaret yöneticilerinin dikkatini çekmektek korkmayın.
Saygı ve sevgi ile kalın.