Herkesin malumu üzerine bilgi ve teknoloji çağında yaşamaktayız. Bunun bir getirisi olan dijitalleşme de hayatımızın her alanına nüfuz etmiştir. Durum böyle iken bizim gibi gelişmekte olan ülkelerin can damarı olan dış ticarette teknoloji ya da dijitalleşmenin yeri neresidir? Dijital gümrük işlemleri ihracatı nasıl kolaylaştırıyor? gibi sorulara Tek Pencere Sistemi üzerinden örneklerle yanıt bulacaksınız.
Sınır ötesi ticaret yaparken, bir ülkenin gümrük prosedürlerinin ürünlerinizin güvenli ve hızlı bir şekilde teslim edilmesine yardımcı olup olmayacağını veya engel olup olmayacağını bilmeniz gerekir. Hangi ülkelerin hem ihracatçı hem de ithalatçı için gümrük sürecini hızlandırmak için teknolojiyi kullandığını bilmek ve bu teknolojinin benimsenmesinin neden daha fazla verimlilik kazancı sağlayabileceğini anlamanız doğru yerde doğru zamanda olmanızı kolaylaştıracaktır.
Dış Ticarette Dijital Gümrük Platformlarının Olumlu Etkisi
Gümrük işlemlerini dijitalleştiren ülkeler, günlük ticaret süreçlerinde daha fazla şeffaflık ve daha iyi verimlilik sunar.
Son yıllarda küresel ticaret ve piyasanın serbestleştirilmesi dış ticaretin amaçlarına uygun bir şekilde artık göstermiştir. Bu, farklı ticaret gruplarının ve örgütlerinin koordinasyonuna olan talebi de artırdı. Bunun sonucu olarak da dış ticaret teknolojinin nimetlerinden faydalanarak bir çok yenilik kullanıma geçmiştir.
Birleşmiş Milletler ticaretin kolaylaştırılması ve elektronik işler için tek bir giriş noktası üzerinden belgeleri ve diğer ilgili bilgiler, ihracat, ithalat ve transit işlemleri tamamlamak izin için standart bir şekilde sağlayan bir platform olarak tek bir pencere tanımladı. Bu çevrimiçi platform, kullanıcıların malları ithal etmek ve ihraç etmek için gerekli onayları, yetkileri ve diğer sertifikaları talep etmelerini sağlar. Sisteme entegre ajanslar vergi kimlik ve iş kayıt kayıtlarına erişebilir. Bu sayede çok daha verimli şekilde küçük, orta ve büyük işletmeler zaman, para ve bürokrasi tasarrufu sağlanmış olur.
Tek pencere platformu kullanan ülkeler daha az gecikmeye ve daha fazla şeffaflığa sahiptir. Bu, ürünlerini tüketicilere hızlı ve güvenli bir şekilde ulaştırmayı amaçlayan işletmeler için iyi bir haber.
Verileri işlemek, teknolojinin gümrükleme sürecini hızlandırdığını da göstermektedir. Örneğin, ihracat ve ithalat gümrük beyannamelerinin çevrimiçi olarak sunulmasına ve işlenmesine izin veren tam operasyonel elektronik sistemlere sahip ekonomilerdeki işletmeler, gümrükleme konusunda daha az zaman harcarlar.
Tek Pencere Sistemi
Dünya çapında farklı ülkelerle ticaret yapan işletmeler, tek bir pencere platformunun getirdiği zaman ve maliyet tasarruflarından yararlandı. Birçok durumda, malların gümrükte geçirdiği zaman, günlerden sadece birkaç saate düşürülmüştür.
Gümrük işlemlerini dijitalleştiren ekonomiler, malları işlemek için gereken süreyi önemli ölçüde azaltmakla kalmadı, aynı zamanda işletmeleri onlarla ticaret yapmaya teşvik etti.
İşte birkaç örnek:
Filipinler
Tek pencere platformu benimsenmesinden bu yana, gümrükleme süresi 6-8 günden 4 ila 6 saate düştü
Dijital riske dayalı bir sınır denetim sürecinin benimsenmesi, Arnavut gümrüklerinde mal gümrükleme süresini %7 azaltmış ve 2007-2012 yılları arasında ithalatın değerini %7 artırmıştır
Singapur
Singapur’un tek pencere sistemi olan TradeNet, günde 30.000’den fazla gümrük beyanı işlemektedir. Aynı zamanda bu sayede bürokrasinin azalmasıyla %25-30 kağıt tasarrufu sağlanmıştır.
İsveç
İsveç aynı zamanda ulusal bir tek pencere tanıtan ilk ülkelerden biridir. İsveç’teki malların gümrükten çekilmesi oldukça basittir. İthalatçı gümrük beyannamesini çevrimiçi olarak gönderir. Daha sonra gümrük ilgili bilgileri işler. Diğer kurumlardan bir lisans veya izin gerekiyorsa, tek pencereden otomatik olarak istenir.Gümrük beyannamelerinin yaklaşık %94’ü elektronik gönderimlerdir ve yaklaşık 12.000 şirket ve 7.000 kullanıcı bunu kullanmaktadır. Platform 7/24 kullanıcıların erişimine açıktır.
Teknoloji In Yolsuzluk Out!
Gümrüklerdeki insan etkileşimlerini azaltan artan ticaret dijitalleşmesi, rüşvet ve dolandırıcılık için daha az fırsat yaratıyor. Bilgisayarlı gümrüklü ekonomilerle ticaret yapan işletmelerin, gümrük yetkililerinden gelen sahtekarlıktan etkilenme olasılığı daha düşüktür. Bunun nedeni, gümrük belgelerinin işlenmesi için bilgisayarlı çözümlerin ve gümrük işlemlerinin genel otomasyonunun gümrük yetkililerinin takdirine çok az bırakılması ve böylece yolsuzluk fırsatlarının azaltılmasıdır.
Özellikle ülkemizde sahada karşılaşılan en büyük sorunlardan biri olan yolsuzluk karşısında teknoloji, yaygınlaşan kullanım ile birlikte işletmelere rahat bir nefes aldıracaktır. Görüldüğü üzere modern teknolojinin tüm ticaret süreci üzerinde genel olarak olumlu bir etkisi vardır.
Ayrıca Teknolojinin Ticarete etkisi üzerine diğer yazımızı buradan inceleyebilirsiniz…