Dış Ticaret Nedir?
Ticaret belirli bir ücret karşılığında alım satım yapılması ve alınan ürünlerin kullanıcılara ulaştırılması olarak bilinmektedir. Dış ticaret ise malların ve sermayenin uluslararası arenada işlem görmesi ile yapılan bi ticarettir. Dış ticaret kavramı genel olarak iki kavramı bünyesinde barındırır. Bunlar ithalat ve ihracat olarak bilinirler. İthalat, başka ülkelere ait ürünlerin para karşılığında ülkeye sokulması ve kullanıcılara dağıtılması olarak adlandırılır. İhracat ise ülkedeki ürünlerin başka ülkelere para karşılığında satılması ve yine kullanıcılara ulaştırılması olarak bilinir.
Dış Ticaret Kavramları Nelerdir?
Dış ticaret kavramlarından ilki döviz olarak adlandırılır. Döviz yurtdışı paralarının tamamına verilen isimdir. Dış ticaret sisteminin en çok kullanılan kavramlardan birisidir. Ancak kimi zaman para ya da para yerine geçen belgelerin değiştirilmesi işlemi ile de dış ticaret yapılabilir. Bu işleme ise kambiyo adı verilmektedir. Kambiyo senetleri kıymetli evrakların bütün özelliklerini taşıyan bir senettir.
Dış ticaret kavramları içerisinde döviz ve kambiyo kadar gümrük kavramları da sıkça geçmektedir. Gümrük işlemi dış ticaret ile ülke dışına çıkarılan ya da ülkeye sokulan malların sınır kapısından giriş işlemleri olarak bilinir. Bu aşamada istenilen belgelerin tamamlanması ile malların girişi ya da çıkışı sağlanır. Ancak gerekli evraklar yeterli değil ya da yanlış olarak düzenlenmiş ise malların giriş ve çıkışı gümrük kapısı denilen sınırda beklemeye alınır.
Dış ticaret sisteminde kullanılan kavramlardan birisi de marka kavramıdır. Marka kavramı satın alınacak ürünün ya da satılacak olan ürünün kime ait olduğunu gösteren bir sembol ya da isim olarak adlandırılır. Böylece dış ticaret hangi firmalar arasında yapılır daha iyi takip altına alınabilir.
Son olarak ise dış ticaret kavramları arasında serbest bölge tanımı yer almaktadır. Serbest bölge tanımında işlem yapılacak olan bölge ülkenin sınırları içerisinde yer alır. Ancak ticaret, gümrük ve mevzuat bakımından ülkenin kanunları içerisine girmez. Bugün itibariyle küresel olarak 450’nin üzerinde serbest bölge kurulmuştur ve serbest bölgeler dış ticaret hacminin büyümesine büyük oranda katkı sağlamıştır. Türkiye’nin yakın civarında ise 25 tane serbest bölge bulunmaktadır.