Tekil bir nesnenin internete erişim sağlayıp, bir nesne ya da insanla iletişim kurma durumunu ifade eder. Bu iletişimin sonunda veri oluşturulur, oluşturulan veri Big Data’yı besler.
IoT(internet of things) çevrenize ilk baktığınızda fark etmeniz için yeterince ilerlemiş bir seviyede gözükmeyebilir. Ancak bu teknolojinin doğuşu sanılanın aksine yakın bir zamanda gerçekleşmedi.
1991 Yılı Cambridge Üniversitesi
Üniversite çalışanlarının yaşadığı bir sorunu çözmek istemeleri sonucunda bu teknolojinin ilk adımları atıldı. Kahve makinesindeki hazırlanan kahveleri başkaları tarafından alınan profesörler, bu şakaların kimin tarafından yapıldığını görmek için bir kamera sistemi geliştirdiler. Bu sistemle kahve makinesinin olduğu bölgenin görüntüsü dakikada üç kez profesörlerin bilgisayarına ulaşmaktaydı. Anlık durumun kontrolünü gerçekleştirebilmesi ve çevrimiçi bir durum oluşturduğu için bu proje nesnelerin internetinin ilk örneğini oluşturur.
Hayatımızın Neresindeler?
Günlük hayatta akıllı olarak nitelendirdiğimiz, isminin önüne akıllı getirdiğimiz ürünlerin bir bütünü aslında, nesnelerin interneti. Akıllı ev, akıllı top, akıllı çatal…

Smart Things: Akıllı evler için en çok kullanılan ürün olarak piyasada yerini alıyor. Bilim-kurgu filmlerinde izlediğimiz eve girince açılan ışıklar, açılan müzikler artık sadece filmlerde değil.
Nest: Ev ve ofisinizin sıcaklık ayarını nerede olursanız olun yapabilirsiniz. Aynı zamanda güvenlik amacıyla duman dedektörü de bulunmakta. Bu dedektör acil durumlar da uygulama aracılığıyla uyarılarda bulunuyor.
Micoach Akıllı Top: Adidas’ın 2014’te satışa sunduğu bu akıllı top, birçok veriyi kaydediyor ve grafik seçeneği de sunuyor.
Hapifork: Akıllı çatal, düzenli beslenmeniz için size uyarılarda bulunan bir ürün.
Ring: Zil çalar ve evde değilsiniz. Bu uygulama ile ziliniz çaldığında, zili kimin çaldığını görebilirsiniz.
Nesnelerin interneti alanında ülkemizde çalışmalar yapılıyor, ürünler çıkartılıyor. Ancak kavramın bilinirliği hususundaki oranların düşük olması teknolojinin kavranması ve yayılması önünde bir engel teşkil ediyor. Nesnelerin interneti için ülkemizde çalışma yapan birçok firma var. Makey, Smart Cosa, İnvidyo, Tag2Sense, Verisun, Turkcell T-Fit, Blesh, Pushmote vb. firmalar bulunmaktadır.
Bu kavramın bilinirliğini arttırmak ve çalışma yapan firmaları desteklemek geleceğimiz için önemlidir. Nesnelerin interneti biz istemesek bile bir süre sonra hayatın kendisi haline gelecektir. Bunun farkında olarak hareket etmeli ve teknolojinin sadece tüketicisi olmamalıyız. Üretici firmalarımızı destekleyerek gelecekteki rolümüzü şekillendirmeliyiz.