Ticari Fatura Nedir?
Ticari fatura, dış ticaret işlemlerinde kullanımı en yaygın evraklardan bir tanesidir. Satıcı tarafından hazırlanmaktadır. Faturanın tanımı gereği satış tutarı ve mala ilişkin total bedelin yer aldığı belgedir. Fatura üzerinde fazladan sunulan detay verici bilgiler, dış ticaret işlemlerinde farklı konumlarda işe yarayabilir. Gerek Türkçe gerek düzenleneceği yabancı dilde basit ve anlaşılır olması son derece önemlidir.
Ticari fatura dış ticaret işlemlerinde proforma fatura ile aynı özelliği taşımamaktadır. Proforma fatura üzerinde anlaşma sağlayan alıcı ile satıcının arasındaki satış ilişkisi ticari fatura ile kesin hüküm belirtmektedir. Ticari fatura, gümrük bölgelerindeki dış ticaret işlemlerinde, döviz değişimlerinde ve söz verilen diğer ödeme türlerinde dikkate alınan nihai faturadır. Proforma Fatura yazısında bahsettiğimiz gibi, proformaya karşılıklı imza atılması halinde ticari faturaya dönüşür. Satış sonrası satıcı (ihracatçı) tarafından düzenlenecek olan nihai fatura orijinal fatura olarak adlandırılmaktadır.
Ticari Fatura Özellikleri
Ticari faturalar, Uniform Customs and Practice for Documentary Credits’in (UCP-600) 18. Maddesine uygun düzenlenmiştir. Ticari fatura üzerinde yer alması gereken bilgiler şu şekildedir.
- Fatura Tarihi
- Satış Kodu
- Mal veya Hizmetin Cinsi
- Satıcı (İhracatçı) ve Alıcı (İthalatçı) İsmi
- Satıcı (İhracatçı) ve Alıcı (İthalatçı) Ünvanı
- Ödeme Şekli
- Banka Bilgileri
- Teslim Şekli
- Birim Fiyat
- Miktar
- Total Tutar
- Ağırlık
- Boyut
- Lojistiğe İlişkin Bilgiler
- Ambalaj Özellikleri
- İletişim Bilgileri
- Konulması istenilen ekstra detaylar.
Yukarıdaki bilgiler ticari faturayı düzenleyen tarafından imzalanarak eklenir. İmzalanması zorunludur. Lojistiğe ilişkin bilgiler kısmında; ihracata konu olan malların navlun ve sigorta bilgileri detaylıca belirtilmelidir. Teslim şeklinden bağımsız satıcı navlunu kendisinin çözeceği bir teslim şekli kullanıyorsa navlun faturası olarak ayrı yansıtabilir.
Not: Akreditifli işlemlerde mala ait bedelle beraber navlun bedeli koşul olarak sunulmuşsa; gerçekleştirilen dış ticaret işleminin konşimento ve diğer belgelerinin üzerinde “Navlun Ödendi” kaydının ve ilgili belgenin kopyasının olması gerekmektedir.
Ticari Fatura Önemi
Gerçekleştirilen tüm dış ticaret işlemlerinde gümrük ve resmi kurumlarca dikkate alınan ticari fatura sayesinde herhangi bir alıcı sizinle iletişim kurabilir. Düzenleyeceğiniz ticari fatura üzerinde yer alan tüm bilgilerin doğruluğu bu iletişimin sağlıklı oluşması için önemlidir. İletişim dışında belki banka hesap numarasında yapabileceğiniz bir yanlışlık nedeniyle ödeme bile alamayabilirsiniz.
Sürdürülebilir dış ticareti şirketiniz için sağlamak istiyorsanız, yaptığınız her işi doğru ve iyi yapmaya çalışın. Ticari faturanız üzerinde yanlışlıklara izin vermeyin.