Dış Ticaret Bölümü Okumak
Dış ticaret bölümü okumak veya günümüzde kullanılan diğer tanımlayıcısı uluslararası ticaret bölümü okumak, para kazanmanızı sağlayacak yeni bir meslek dalına adım atmanızı sağlayabilir.
Bu yazıyı ilk yayınladığımız gün itibariyle günümüzde 2022 yılında da benzer düşüncelere sahibiz. Bu alanda gelişmek ve okumak isteyen herkes için soruları cevaplamaya hazırız. Çekinmeden yazıyı okuduktan sonra bize soru sorabilirsiniz.
– DTA
Dış ticaret bölümleri veya uluslararası ticaret bölümlerinin günümüzde popülerliğinin artmasının temel sebebi; ihracata dayalı ekonomi modelini benimseyen ülkemizin, ihracat yapmak isteyen genç girişimcilere operasyonel ve stratejik alanlarda hizmet verecek nitelikli bireylerin yetiştirilmesini sağlamaktır.
Bu nedenledir ki dış ticaret bölümü okumak veya uluslararası ticaret bölümü okumak önem kazanmıştır.
Dış Ticaret Bölümü Nasıl Bir Bölüm?
Dış ticaret bölümü okumak isteyenlere bu bölümü genel olarak tanıtmadan önce, iyi bir önyargı kazanılacağını düşünmekteyiz. Genellikle bu sektör içerisinde yer alan dış ticaret bölümü veya türevlerini okuyanlar, bölüm gereği farklı kültürlere, ırklara, dinlere, dillere hatta en önemlisi farklı görüşlere açık yapıda olan insanlar olmaktadırlar. Bu genellemeyi yaparken okuduğum Sakarya Üniversitesi – Uluslararası Ticaret Bölümü ve diğer üniversitelerde bulunan uluslararası ticaret bölümü mezun arkadaşlarımı hatırlayarak yazdım. Dönemin şartları değişmediği sürece iletişime açık olmanızı ve operasyonel yeteneğinizin iyi olmasını isteyen bir bölümdesiniz.
Atlamadan dış ticaret bölümü okumak veya uluslararası ticaret bölümü okumak isteyen herkesin ilk önce kavraması gereken birkaç temel nokta var. Bunlardan ilki okumak istediğiniz bu bölüm devlet, özel sektör ve sizin aranızda geçen operasyonların takibinin üzerine kurulmuştur. Devlet kısımlarında gümrük süreçleri, mevzuatlar ve yasal hükümlerin tamamına uygun dış ticaret operasyonu (ithalat veya ithalat) yapmak zorundasınız. Belirtilen gümrük rejimleri haricinde işlemler yapmanız kaçakçılık kapsamında değerlendirileceği için işin daha başındayken “işi usulüne uygun yapmak” düşüncesi temel ilkeniz olmasında fayda var.
Özel sektör kısmına gelelim. Bu bölümü okuduktan sonra iş hayatınızda kazandığınız ünvanlar sınırında çalışacağınızı unutmayın. Demek istediğimiz “dış ticaret bölümü okumak istedim, okudum ve kariyerim beklediği gibi olmadı” düşüncesine asla kapılmamalısınız. Bölümün iş olanakları (yeri gelince staj olanakları) farklı meslek gruplarının işini sorumluluk olarak üstlenmemize olanak kılmaktadır. Bu bölümden mezun olduktan sonra; gümrüklerde, gümrük müşavirliklerinde, lojistik şirketlerinde, özel şirketlerde, limanlarda, sigorta şirketlerinde, e-ticaret şirketlerinde veya kısacası ticaretin aktif olarak yürütüldüğü her yerde çalışabilirsiniz. Dış ticaret bölümü okumak size herhangi bir mal veya hizmeti uluslararası anlamda nasıl ticaretini yapabileceğinizi öğretecektir.
Dış Ticaret ve Uluslararası Ticaret aynı mı?
Genellikler üniversitelerde (şu ana kadar aksini göremedim) 2 yıllık olan bölümler dış ticaret, 4 yıllık olan bölümler uluslararası ticaret ve türevleri olarak eğitim vermektedir. Yüksek lisans ve sonrası için hem farklı dallarda devam edebilir hem kendi alanınızda devam edebilirsiniz.
Her iki bölüm de ön lisans ve lisans dönemlerinde neredeyse aynı dersleri vermektedir. Lisans eğitiminin en güzel iki farkı fazladan öğrenim görülen sürede sektör içerisindeki yöneticiliğe uygun derslerin alınması ve bitirme aşamasında yürütülen “bitirme çalışması” uygulamasının ciddiyetidir.
Bitirme çalışmasını yürüttüğümüz şekliyle herhangi bir şirketin tüm uluslararası ticaret analizini yapabilir ve analizden elde edeceğimiz sonuçlara yönelik bildiğimiz tüm yöntemleri uygulayabiliriz. Birey olarak tek şirkete fayda sağlayabilecek olmamdan mütevellit diğer tüm şirketlere de hizmet verecek bireyler sektör içerisinde ihtiyaç olduğunu tekrar tekrar dile getirmek isteriz.
Stratejik yönetim, tedarik zinciri yönetimi, uluslararası ticaret hukuku gibi derslerin devamları lisans dönemlerinde verilmektedir. Sakarya Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü Mezunları arkadaşlarımız ve bizden önceki mezunlar olarak bizler; sektörel değişikliklerin hangi amaçlarla, hangi çıkarlara uygun yapıldığını ve değişiklik karşısında konumumuzu nasıl ayarlamamız konusunda aldığımız teorik eğitimlere güvenerek yola çıktık.
Bölümü okumadan önce tercihinizin özel sektör mü yoksa devlet odaklı mı olacağına emin olarak başlayın. Çünkü özel sektör emek verdiğiniz düzeyde size kazandıran kapitalist düzeni sayesinde dış ticaret bölümü okumak isteyen herkesin yer yer mutlu edecek iş imkanlarına sahip. Devlet tarafında kazanılan imkanlar sizi kesin mutlu edecektir ama çalışacağınız konum mutlu eder mi?
Gelişim Göstermek
Bölümünüz %100 ingilizce değil ise hazırlık eğitimi ile başlamalı ve çevrenizdeki tüm ingilizce faaliyetlere katılım göstermelisiniz. Hazırlık düzeyini geçtikten sonra dış ticaret dersleri ile karşılaşmaya hazırsınız demektir.
Dış ticaret dersleri ilk dönemlerde genellikle Yüksek Öğretim Kurumu tarafından zorunlu tutulan dersler (Türk Dili, İngilizce, Atatürk İlkeleri ve İnkılâpları Tarihi …), işletme, ekonomi, iktisat, hukuka giriş gibi derslerle başlamaktadır. Daha sonraları alana özgü dış ticarette kullanılan belgeler, iletişim, hukuki kapsamlar ve diğer derslere geçilmektedir. Her üniversitenin ders programı ve ders içeriği farklıdır.
Dış ticaret bölümü okumak ile işin bitmediğini bu yazı içerisinde tekrar hatırlatmak isteriz. Daha önce yayınladığımız “Dış Ticaret Öğrencisinin Kariyeri için Yapması Gereken 6 Şey” yazımız ile sadece bölümü okuyarak kazanacağınız gelişimin üstüne çıkmalısınız. Yazıyı okumayı bitirdikten sonra diğer makalemizi de okumalısınız.
Bölümün Kariyer Fırsatları
Kariyer siteleri, kariyer avcıları, uluslararası staj veya iş fırsatları… Hepsi dış ticaret bölümü okumak isteyenlerin iyi kariyer başlangıçları için denediği farklı yollar. Ancak hem olumlu hem olumsuz olabilecek bir şey var. Okuduğunuz yer, zaman ve kişiye göre değişik kariyer fırsatları ile karşılaşacağınızı size söylemek isteriz. Dış ticaret sektörü içerisinde iş fırsatları oldukça fazla. İngilizce (hatta daha fazla dil) ve bilgisayar bilgisine sahip nitelikli birey bulmak patronlar için oldukça zor. Dış ticaret bölümü okumak isteyenlerin diğerlerinden avantajlı olduğu nokta burası. Herkes üniversite mezunu olabilir, herkes dil bilebilir ama herkes dış ticaretin ince elenmiş o bilgi seline maruz kalmadan bu işi yapamaz.
Bu saydıklarıma sahip olmadan mezun olan ve iyi iş fırsatları yakalayan kişiler yok mu? Var. Her şeyin arka planındaki gizli gücü size tekrar hatırlatabiliriz. “Gayret Etmek”.
Alaylılar vs Akademililer
Dış ticaret bölümü okumak veya uluslararası ticaret bölümü okumak isteyen hatta bu mesleği öğrenmek için çabalayan herkesin şahit olacağı bir dönüşüm yaşanmaktadır. Sektör alaylı öğrenim görenlerden, akademik öğrenim görenlere doğru değişim göstermektedir.
Üniversitelerin yaygınlığı, üniversite mezun sayısının yükselmesi ve dış ticaret bölümlerinin artması sebebiyle akademik eğitim gören tüm bireylerin şirketlerin dış ticaret ile ilişkilendirilmiş bölümlerine olan talepler artmıştır. Gözlemlenebilir ilk yer kariyer siteleri olabilir. Hem şirketler tarafından açılan ilanlar hem bu alanda bu işi yapabilecek üniversite mezunlarının başvuru sayıları tüm sitelerde okunabilir. Ölçümlenebilir bilgilerden de ziyade artık işverenler işe uygun çalışan çalıştırmanın verimliliği yakalayarak kendilerine de para kazandıracağını bildikleri insan kaynakları yönetim tercihleri bu yönde olmaktadır. Sonuçta artık herkes üretiyor, verimliliği yakalatacak farklı düşünce tarzları lazım.
Kendi şahsi görüşüm ise “Alaylılar, akademiden gelenleri her zaman geçer.” olsa bile akademiden iyi eğitim almış herkes doğru iletişim ile istediği her şeyi yaptırabileceğini de unutmamak gerekir.
Sonuç olarak;
Dış ticaret bölümü okumak veya uluslararası ticaret bölümü okumak oldukça önemli. Önemini ölçebilecek birim bulamadık desek son derece doğrudur. Bu işi yapmak isteyen herkesin üniversite sıralarında geçirecek vakitleri yoksa işi iyi bilen nitelikli bireylerle çalışabilir veya bu tutkularından vazgeçmeden peşlerinden koşmaları öğrenmeye açık olmaları gerekmektedir. İngilizceniz, bilgisayar bilginiz ve iletişiminiz iyiyse ister üniversiteli isterseniz alaylı olun. Bu mesleği yapabilirsiniz.
Ben dış ticaret okumak istiyorum 2 yıllık zaten biliyorsunuz. Sorum şu ilerde 2 yıllık üni okuduğumdan benim için sorun olurmu. Ve nasıl ilerlemem gerek hiçbir fikrim yok yardım ederseniz sevinirim lise son sınıfım.
Merhaba Sare,
Dış ticaret veya genel anlamıyla uluslararası ticaretin içerisinde herhangi bir bölümde çalışmak istiyorsan; okuduğun sürenin bir önemi olmadığını düşünüyorum. Yukarıdaki yazıda bahsettiğim temel nokta kendini 2 yıl ile sınırlandırmaman. Sektöre girer girmez aslında ne kadar çok şeyi bilmediğini ve günceli takip etmek için hem sektörü hem de akademiyi takip etmen gerektiğini hissedeceksin.
Dış ticaret okumanın bir zararını veya sakıncasını göreceğini düşünmeni istemeyiz. Ülkece ticareti seven ve pratik zekasıyla bu işleri organize edebilen bir kültüre sahibiz. Bu kültür içerisinde bu mesleği kabul ediyorsan; ingilizce, excel (ve diğer office uygulamaları), dökümanlar gibi okulda öğretilen tüm konularda iyi olmaya çalışmanı tavsiye ederim.
Şu cümlem ironik olabilir ancak sektörde yabancı dil bilmeden veya belgeleri karıştırarak çalışan çok fazla insan var. Sektörün gerçekten kendini bilen ve iyi yetişmiş bireylere her zaman ihtiyacı olacaktır. Staj yaparak nerelerde çalışmanın senin için keyifli olabileceğini görebilir veya nerelerde çalışmak istemeyeceğine de karar verebilirsin. Sıkılmadan soru sorabilirsin, bizler buradayız.
Saygılarımla;
Mehmet
Meraba abi ben gümrük müşaviri olmak istiyorum dış ticaretten mezun olduktan sonra gümrük müşaviri olabilirim değilmi?
Merhaba Halil,
“Gümrük Müşavirliği için Hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi, siyasal bilgiler ve endüstri mühendisliği bölümlerinden lisans seviyesinde (4 yıllık) mezun olmak gerekir. Farklı bir bölümden lisans seviyesinde mezun olunması durumunda sayılına bu bölümlerden yüksek lisans yapmış olmak yada ön lisans (2 yıllık) eğitimi veren gümrük, dış ticaret ve Avrupa Topluluğu konularında uzmanlık programı olan meslek yüksek okullarından mezun olunabilir.”
Dolayısıyla bölümümüzü okuman halinde dört yıl boyunca o mesleği düşünerek çalışırsan, alan derslerimizde uzmanlaşırsan elbette ki olabilirsin.
Saygılarımla;
Mehmet
Merhabalar ben şuan dış ticaret bölümünü okuyorum mezun olunca kpps den kaç puanla nereye atanabilirim
Merhaba Halil,
Dış ticaret okuyan bireylerin kpss ile bir meslek edinmelerini savunmuyoruz. Özel sektörün dış ticaret bölümü mezunlarına çok daha iyi fırsatları zamanla sunduğu aşikâr. Ancak sorunun cevabıyla ilgili son gelişmeleri direkt bir kpss kursu danışmanından almanı tavsiye ederim. Forumlarda kulaktan dolma bilgiler yerine, güncel değişimi bilen danışmanlar sayesinde daha doğru bir yol haritasıyla ilerleyebilirsin.
Saygılarımla;
Mehmet
Merhaba. Ben şu an örgün olarak işletme okuyorum. İkinci bir üniversite olarak dış ticaret okumak istiyorum. Sizce bu bölümü 2. Üni olarak okumam mantıklı mı?
Merhaba İlayda,
Biraz geç cevap verdik kusura bakma. Elbette mantıklı ancak bu mesleği yapabileceğini hissediyor musun? Kendi içerisinde de uluslararası ticaret farklı dallara ayrılabiliyor. Ama en temelden bahsedecek olursak, ihracat ve ithalat uzmanı olma yolunda alandaki dersler yeterli oluyor. Sadece bol pratik yapmak gerek. Sayısız mal veya hizmetin satışı uluslararası piyasalarda yapılıyor. Bunların nasıl geleceği ve nasıl ödemelerinin yapılacağı konuları hep operasyonel yeteneklerin gelişmesine bağlı.
İlayda kendine inanıyorsan kesinlikle yaparsın. Bu sektörde bu yola çıkmış nice insan, bu mesleği kendine inandığı için yapabiliyor. Aksi durumlarda olanlar ise büyük stres ve üzüntülerle boğuşabiliyor. Özetle, işin özü dünya ile ticaret yapmak istiyor musun? Eğer istiyorsan kesinlikli yapabilirsin.
2 yıllık dış ticaret önü açıkmi kazanç varmı
Merhabalar,
Her meslekte kazanç vardır. Parası için yapıyorsanız kazanamazsınız.
Saygılarımla;
Mehmet Emin Korkmaz
Merhabalar, şuanda İngiliz dili ve edebiyatı bölümü aktif öğrencisiyim. ilk üniversiteye girdiğimden beri açıktan dış ticaret okumak istiyorum ve o alana yönelmek istiyorum ingilizce seviyemide kullanarak yükselmek istiyorum. Okuduğum bölümden ötürü okumak istediğim dış ticaret bölümünde faydası olur mu ? açıktan 2 yıllık okumam yeterli olur mu ?
Merhaba Didem,
Açıktan okuyarak ve dijitaldeki dersleri de takip ederek kendini uluslararası ticaret alanında bilgi açısından iyi bir konuma getirebilirsin. Bu alana yöneldiğinde alanın bizlere sunduğu ilk iş fırsatı ve diğer iş fırsatları gibi farklı kırılımları olduğunu göreceksin. İngilizce açısından bir sorun yaşamıyorsan, sektör içerisindeki diğer teorik bilgileri öğrenmenin kolay olacağını düşünüyorum. Eğer yönelmeyi düşünüyorsan senden tek ricam hem şu an okuduğun bölüm hem de dış ticaret ile ilgili bir deneyim kazanman. Sektör içerisinde İngilizce veya diğer yabancı dilleri bilenler hızlı iş bulabiliyorlar. Ancak buldukları iş herkesin kendi tercihine göre tabi. Okuduğun bölümün kesinlikle bir faydası olacağını düşünüyorum. Bizim işimiz tüm dünyada. Her türlü insan profili ile karşılaşacak ve her ülkeden kültürü kolayca benimseyebilecek olmak önemli. Okuduğun bölümün kazandırdığı temel avantaj, sana farklı düşünebilmeyi kattığı için bizim alanımızda zorlanmazsın (bence).
Açıktan 2 yıl okuyabilirsin veya okumadan direkt bu alanda staja başlayarak alaylı şekilde kendini yetiştirebilirsin. Bilgi birikimini ilerletmek için ise ileride tekrar lisans veya lisans üstü programlara katılabilirsin. Özetle, merak etme yapabileceğine inancın varsa elbette yaparsın. Sen yeter ki bu alandaki merak duygunu bastırma.
Saygılarımla;
Mehmet Emin
Mehmet bey , ben 37 yaşında çalışan biriyim iki yıllık dış ticaret okuyacağım.(AÖF) nin ,örgün eğitime göre dezavantajı var mı? kendimi nasıl hazırlamalıyım.
Kayhan Bey,
Okumanızın bence bir sakıncası yok ancak akademide yetişen birisine göre çok daha hızlı bilgi yağmuruna mağruz kalıyorsunuz. Bütün bu bilgi akışını uygulamalı pratiğe dökmeniz şart. Alana merakınız varsa ve bunu sürdürebilirseniz ancak başarılı olursunuz.
Saygılarımla;
Mehmet Emin
Merhaba ben Muğla Sıtkı Koçman üniversitesi dış ticaret bölümü seçtim ama hazırlık bölümü konusunda kararsızım herkesin seviyesi farklı olduğu için kendimi geliştirme konusunda yabancı dil kursuna gidip dış ticaret 1.sınıftan başlamak daha mantıklı geliyo sizden fikir almak istedim okulda hazırlık mi önerirsiniz yoksa dışardan kurs mu
Merhaba Tuğçe,
Kesinlikle hazırlık okumanı tavsiye ederim. Seviyeni diğerleri ile olduğun ortama göre tutmaman gerekli. Hazırlık süresince okulla kalmaman gerek. Harici kursa giderek kendini gramer derslerine boğmanı istemem. Konuşma pratiğini sürekli yapman gerek. Ancak bu şekilde ilerleyebilirsin yabancı dilde.
Daha sonra kurallarını öğrenerek ilerlersin. Kesinlikle hazırlık oku. Ama öyle bir oku ki o yıl gittiğine değsin 🙂 tutku ile yaklaş dil öğrenmeye, gerisi geliyor zaten 🙂
Saygılarımla;
Mehmet Emin
Merhaba, ben şu an Ege Üniversitesi’ nde uluslararası ilişkiler bölümünü okuyorum. Bölümümü pekiştirmek adına Anadolu Üniversitesi’ nde iki yıllık (AÖF) lojistik veya dış ticaret okumak istiyorum ama hangi bölümü seçmem gerektiğine karar veremedim. Sizce hangisi bölümüm için daha tamamlayıcı olur? Umarım kayıtlar bitmeden cevap alabilirim sizden. Şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba Gözde,
3 gün önce yazdığın mesajına şimdi dönebildiğim için senden özür dilerim.
Uluslararası ilişkiler bölümünün genel yapısı gereği, dünyayı tüm perspektifi ile görebilme ve okuyabilme yeteneğine sahipsen yine tamamlayıcı olarak dış ticaret bölümü tercih etmen mantıklı olacaktır.
“Uluslararası ilişkiler; dış politika, uluslararası çatışma ve müzakere, savaş, nükleer silahların yayılması, terörizm, uluslararası ticaret ve ekonomi ve uluslararası kalkınma gibi konuların incelenmesini içerir. Tahmin edebileceğiniz gibi, uluslararası ilişkilerin geniş kapsamı ekonomi, hukuk, siyaset bilimi, sosyoloji, oyun teorisi ve hatta psikoloji alanlarını kullanarak disiplinlerarası bir yaklaşım gerektirir.”
Şimdi yukarıda alıntıladığım kısımlar içerisinde uluslararası ticaretin var olması zaten okuduğun bölümün endüstriyelleştirerek hem kendine hem de ülkemize para kazanmayı sağlayabileceğin anlamına geliyor.
Lojistik daha operasyonun iç kısımları. Okuduğun bölümün hakkını vererek iyi paralar kazanabileceğin yer bence dış ticaret veya bilinen diğer adıyla uluslararası ticaret bölümü olacaktır. Sen dünyayı iyi okuyabilen birisi olmaya bak, farklı kültürler arasında hizmet veya mal satmak ancak bu şekilde gerçekleştirilebiliyor.
Daha hızlı soru sormak istersen Linkedin iş ağı üzerinden bana ulaşabilirsin.
https://www.linkedin.com/in/mekorkmaz/
Saygılarımla;
Mehmet Emin
merhaba, ben henüz lisedeyim ve bölümüm sayısal. sizce dış ticaret okumak için doğru alanda mıyım ? ve sayısal derslerini çok iyi bilmem bana artı bir yarar sağlar mı
Merhabalar Merve,
Sayısal bölüm derslerin eğer iyiyse alanına yönelik bölümlerde seçim yapman daha iyi olacaktır. Özellikle endüstri mühendisliği bölümünü incelemeni tavsiye ederim. Endüstri mühendisliği bölümü okurken, dilini geliştirebilir ve sadece dış ticaret alanıyla kendini kısıtlamamış olursun.
Diğer sorunun cevabına gelecek olursak; sayısal dersleri bilmenin en büyük avantajı; hızlı hesap ve pratik düşünme kabiliyetin olacaktır. Uluslararası ticaret süreçlerinde çok ince detaylar yer almaktadır. Bu detayları hızlı kavrayabilen ve yorumlayabilenler her zaman bir adım öndedir.
Özetle tavsiyem; sayısal alanda endüstri mühendisliği bölümü üzerine yoğunlaşarak, okuduğun üniversite dönemi boyunca kendini hem dil hem de girişimcilik alanında geliştirmendir. Belki bu konuştuklarımızın aksinde hayatın ilerleyecek ve kendini işini kurduğun bir yaşam süreceksin. Okuduğun her gün fırsatları ve şansları kovalamaya devam etmelisin. Ülkemizde her şey çok hızlı değişiyor 🙂
Saygılarımla;
Mehmet
Merhaba ben mimarlık okuyorum 3. sınıfa geçtim bir yandan da uzaktan dış ticaret veya işletme (her ikiside 2 yıllık) okumayı düşünüyorum tavsiyeleriniz nelerdir.
Merhabalar,
Bulunduğunuz yere yakın mimarlık ofislerini ziyaret ederek uluslararası alanlarda yaptıkları işler hakkında görüşme sağlamanız bence daha yararlı olur. Sonuçta uluslararası ticaret ile işinizi ilişkilendirmeniz kabiliyetlerinizi daha iyi kullanmanıza yol açacaktır. Bunun dışında doğrudan uluslararası ticaretle uğraşacaksanız yine mimarlık ile ilişkilendirilebilecek şekilde hareket etmeniz daha iyi olur. Ülkemizde mimarlık ilgilendiren işler son zamanlardaki ekonomik sıkıntılardan çok popüler olmasa bile yurt dışında harika işler yaparak ülkemize döviz kazandıran mimarlık ofisleri çok.
Kendi mesleğinizi yapacaksanız bile bu alanı bilmek ticaretin tüm süreçleri hakkında size bilgi verecektir. Yapmayacaksanız bile bu alanda farklı pozisyonlarda iş fırsatlarını kesinlikle yakalayabilirsiniz. Ancak web sitemizdeki makalelerde bahsettiğimiz gibi her şey gelişim ile alakalı; lütfen kişisel gelişimine odaklan ve hem mimarlıkta hem de dış ticaret alanında merakını asla giderme. Hep merak ederek çalışmaya devam et.
Saygılarımla;
Mehmet Emin
Merhaba ben ingiliz dili ve edebiyatı okuyorum 2. üni olarak dış ticaret ve lojistik arasında gidip geliyorum tavsiyeniz ne olur acaba?
Merhabalar Ayça,
İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümü okuyanlara genel olarak tavsiyem dış ticaret seçmeleri olacaktır. Lojistik kısımlar daha saha içindeki operasyonel süreçleri kapsamaktadır. Uluslararası ticaret veya bilinen diğer adıyla dış ticaret diye tabir ettiğimiz eğitimi almanız halinde kendinizi sabit bir ihracat/ithalat operasyon uzmanı olarak çalışacağınızı düşünmeyin. Uluslararası ticaretin herhangi bir noktasında farklı meslekler yapabiliriz ancak ülkeler arasında ticaretin nasıl işlediğini bilmeniz için en ideali dediğim gibi dış ticarettir.
Okuduğunuz bölüm size farklı kültürleri tanımayı ve o kültürün edebi kaynaklarından yararlanabilmeyi öğretecektir. Uluslararası ticaret (veya dış ticaret) bölümü ise uluslararası düzeyde ticaret yapabilme yetkinliğini kazanmanız için gerekli olan bilgileri verecektir.
Unutmayın öğrenilen her bilgi işe yaramaz, yalnızca uygulamaya dökülen ve sonucunu gözlemleyebildiğiniz bilgiler işinize yarayabiliriz. Her iki bölümünde size katkısı fazlasıyla olacaktır. Yeter ki bu iki bölümü kesiştirerek kazanç sağlayabileceğiniz bir işe dönüştürmek/çalışmak.
Saygılarımla;
Mehmet Emin KORKMAZ
merhabalar ben 2 yllık dış ticaret okuyorum fakat bu bölümü okuduktan sonra yks ye girip 4 yıllık uluslararası ticaret ve lojistik bölümü okumak istiyorum yani 2 tane üniversite bitirmek istiyorum ama 2 yllık dış ticaret le 4 yıllık uluslararası ticaret ve lojistik okumamda bir sıkıntı olurmu daha mı iyi olur yoksa boşuna mı okurum ?
Selman Bey,
Aksine epey faydalı olur. Kesinlikle okumalısınız.
merhaba ben Alman dili ve edebiyatı okuyorum ve ingilizce bilgim iyi bir seviyede. Ama ben dış ticarete yönelmek istiyorum. alana girebilmek için iki yıllık okusam yeter mi?
Rabia Hanım,
Rabia Hanım, dış ticaret veya bilinen diğer adıyla uluslararası ticaretin tam olarak neresinde yer alacağınızı belirlemek önemli. Dil açısından yetkinliğiniz var ise Avrupa ülkelerindeki şirketler ile ülkemiz arasında ticaret işlerine yardımcı olacak şekilde uluslararası satış pozisyonlarında çalışabilirsiniz.
Ancak işin operasyon yönetimi kısmına girmek isterseniz belgeleri ve genel gümrük mevzuatını öğrenmek için iki yıllık dış ticaret eğitimi yeterli olacaktır. Dış ticaret yapan firmalarda operasyona dahil olan dosya sayısının büyüklüğüne göre de işlem yükü değişmektedir. Buralarda yapılan işlemlerde kullanılan belgeleri ve işlem akışlarını kolayca öğrenebilirsiniz. Ayrıca unutmayın sektör içerisinde tüm işi siz yapmıyorsunuz. Dış ticaret uzmanı olduğunuzda gümrük işlemlerinizi yürüten gümrük danışmanları da olacağı için siz sadece belgeler, para ve mal/hizmet akışını organize ediyorsunuz.
Rabia Hanım yola çıkın, belki yolun belli bir yerinde doğru yerde olduğunuzu belki de hiç olmamanız gerektiğini hissedeceksiniz.
Saygılarımla;
Mehmet Emin
Merhaba ben lise 3 sınıftayım dış ticaret muhasebesi okuyorum üniversitede dış ticaret bölümü okumak istiyorum sizce iyimi olur yoksa başka bir bölüm mü tercih etmeliyim
Merhabalar Deniz,
Kusura bakma bazı yorumları çok geç fark ediyoruz ancak cevaplamak istiyoruz. Dış ticaret muhasebesi okuman alana yönelik finansal bilgileri kolay algılamanı sağlayacaktır.
Alanımıza yönelik kullanılan belgeler, terimler ve genel iletişim dilini anlaman gerek. Bunun için kesinlikle uluslararası ticaret okuyabilirsin. Eğitim süresince senden ricam kesinlikle ingilizce, bilgisayar (ofis özellikle) ve alanda kullanılan belgelere gerektiği özeni göstermen.
Alanda çalışmak istemesen bile ileride farklı meslekleri yapabilmeni sağlayacak yetkinlikleri bu alanda öğreneceksin.
Saygılarımla;
Mehmet Emin Korkmaz
DTA
2 yıllık dış ticarette hazırlık olan bölüm varmı varsa lütfen söyleyebilirmisiniz ? Yoksa da olan bölümler hangisi ?
Merhaba Musa Bey
Araştırdığımız kadarıyla geçmiş yıllarda mevcut, ancak pratikte çok karşılaşılmayan bir durumdur. Sizlere önerimiz dış ticaret yönünde aldığınız teorik eğitimi stajlarınız ile desteklemeniz, yabancı diliniz için ise ingilizcenizi ilerletmeye yönelik eğitim programlarına katılmanızdır.
Saygılarımla
Erdem
Merhaba. İyi günler. Dış ticaret önlisans okuyorum. Dgs ile hangi bölüme geçiş yapmak konusunda kararsızım. Hedefim özel sektörde çalışmak. Sizce hangi bölüme geçiş yapmalıyım. Teşekkürler şimdiden.
Merhabalar Hülya Hanım,
Uluslararası ticarete geçerek özel sektör fırsatlarını kaçırmayın. Okurken de çalışa fırsatı yakalarsanız çok iyi paralar kazanabilirsiniz.
Saygılarımla;
Mehmet Emin Korkmaz
DTA
İyi günler dilerim. 28 yaşındayım. Önlisans dış ticaret okuyorum ve lisans tamamlama yapıcam. Çevremdekiler bu yaştan sonra lisans tamamlamayı bekleyip de iyi bir yerlere gelemezsin diyorlar. Bu bölümde özel sektörde iyi yerlere gelmek için geç Bir yaş mı.
Merhabalar, İyi günler dilerim
Öncelikle belirtmek isterim ki, naçizane görüşüm; eğitim-öğretim hayatının yaşı ve zamanı olmayacağı gibi, başkaları tarafından tabulaştırılmış klişelerin hayatınıza ve kariyerinize yön vermenize lütfen izin vermeyin. Ben de Uluslararası Ticaret bölümüne Dikey Geçiş ile geçtiğimde aynı görüşler ile karşılaşmakla beraber kararlılığımdan vazgeçmedim. Günümüzde sektöre bizimle aynı durumu paylaşan birçok çalışan bulunmaktadır. Dikey geçiş ile lisansa tamamlamanız sizi geriye değil, ileriye götürecek bir adımdır.
Dikey geçiş öncesi muhakkak ki araştırmalarınız olacaktır. Bölüm araştırmalarınızı yaparken, size teorik eğitimin yanında etkinlik, teknik geziler, projeler ve stajlar ile pratik yönlerinizi de geliştirecek bir seçim yapmanız öğrenci kimliğiniz ile birlikte Uluslararası Ticaret camiasının bir mensubu olmanızı hissettirecektir. Bunlarla beraber eğitim süreciniz boyunca kendinize katma değer olarak katacağınız her çalışma, sizi bir adım öne çıkaran detaylar olacaktır.
Umarım her şey dilediğiniz gibi olur.
Saygılarımla
Merhaba ben dış ticaret okumak istiyorum dış ticaret için önerebileceğiniz bir (devlet)üniversite var mı acaba çünkü birçok üniversite var ve bu bölümü okuyanların bazıları üniversitelerinden dolayı pişman
Merhabalar Elifnur,
Sakarya Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü önerimdir. Mezun olanların çoğu saygın şirketlerde önemli konumlarda görev almaktadır. Öğrenci kulübü ve bölüm olarak aktiflerdir. utic.sakarya.edu.tr adresinden bölümle ilgili iletişime geçebilir veya sosyal medya adreslerini inceleyebilirsiniz.
Saygılarımla;
Mehmet Emin Korkmaz
Merhaba, Ben dış ticaret mezunuyum ancak DGS ile 4 yıllık lisan eğitimine tamamlamak istiyorum acaba muafiyet derslerinin en fazla olduğu okul/bölüm öneriniz var mı ?
Merhaba Oğuzhan
Konu ile ilgili olarak geçiş yapmak istediğin üniversite bölümlerinin transkriptlerini ve ders içeriklerini okumanı tavsiye ederim. Bu koşul aynı kurumdan dikey geçiş sağlansa bile çok az sayıda ders sayılması bile mümkün. Ancak ben de Dikey Geçiş ile Uluslararası Ticaret’e geçmiş biri olarak söyleyebilirim ki, seçim kıstasın eğitimin süresi ile değil, niteliği ile ilgili olması senin için daha iyi bir tercih olacaktır.
Saygılarımla;
Erdem Över
Merhaba, şu an Anadolu üniversitesi açıköğretim fakültesinde 2 yıllık dış ticaret okuyorum. Mezun olduğumda gümrük müşavir yardımcılığı sınavlarına girebilir miyim? Bunun haricinde gümrük müşavirliği ofislerinde çalışabilmek için girebileceğim farklı sınavlar var mı? Yardımcı olursanız sevinirim
Merhabalar,
• Uluslararası İlişkiler
• Siyaset Bilimi
• Ekonometri
• Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
• Uluslararası Ticaret ve İş İdaresi
• Küresel ve Uluslararası İlişkiler
• Uluslararası Finans
• Ekonomi ve Finans
• Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik
• Muhasebe ve Finans Yönetimi
• Avrupa Birliği İlişkileri
• İşletme Enformatiği
• Bankacılık ve Finans
• Muhasebe ve Denetim
• Lojistik Yönetimi
• Uluslararası İlişkiler ve Avrupa Birliği
• Uluslararası Ticaret ve Finansman
• Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi
• Uluslarası İşletme Yönetimi
• Bankacılık ve Sigortacılık
• Uluslararası İşletme
• Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler
• Uluslararası Ticaret
• Uluslararası Ticaret Yönetimi
• Uluslararası Lojistik
• Uluslararası Lojistik Yönetimi
• Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık
• Ulaştırma ve Lojistik
• Endüstri Mühendisliği
• İşletme Mühendisliği
Bölümlerinin lisans bölümleri kabul edilmektedir.
Saygılarımla;
Mehmet Emin KORKMAZ
DTA
Ben 2 yıllık açıktan dış ticaret okumak istiyorum bu iki yılda ingilizcemi geliştirmek ve DGS ye çalışıp uluslararası ticaret ile iyi bir okulda okuluma devam etmek istiyorum ya da tekrar açıktan okuyup 4 sene okumak istiyorum açıktan okumasi zor bir bölüm mü ?
Merhabalar Buse Hanım,
Kesinlikle zaman kaybetmeden direkt 2 yıllık üzerinden alana giriş yaparak bölüm içerisinde teorik dersleri alanında uzman akademisyenlerimizden almanız faydalı olur. Unutmayın teorik dersler her zaman uygulamaya geçince kalıcılaşır, staj yapmalı veya işe girmelisiniz.
Saygılarımla;
Mehmet Emin KORKMAZ
DTA
Sakarya üniversitesi uluslararası ilişkiler son sınıf öğrencisiyim bu alana ilgim olduğunu geç de olsa bu sene öğrendim. Ve geleceğimi bu sektör üzerine kurmak istiyorum, sizce AÖF açık öğretim dış ticaret okuyarak bilgi ihtiyacımı buradan mı kazanmak yoksa Dokuz Eylül ingilizce dış ticaret yüksek lisans (1 yıl zorunlu bilim sınavına hazırlık var) okumak ve öğrenmek mi? ikisinide yapabilirim ama yüksek lisans bana bu sektör için artı olarak neler katabilir? teşekkür ederim böyle bir site kurduğunuz için.
Merhabalar,
Kusura bakmayın geç cevaplıyoruz. Yüksek lisans her zaman artı bir kazançtır. AÖF sektör içerisinde çok ilgilenilmiyor. Sektör içerisinde yeri geliyor okuduğunuz bölüme bile bakılmadan işi yapabilme potansiyelinize bakılıyor. Bilgisayar, İngilizce ve alana yönelik teorik dersleri iyi bir şekilde anlarsanız amanla adapte olmanız kolaylaşacaktır.
Yüksek lisans yapmayı tercih ederdim (şahsi görüşüm). Daha sonrasında alana yönelik kısa süreli staj ve iş imkanlarını araştırmaya koyulurdum.
Saygılarımla;
Mehmet Emin Korkmaz
DTA
merhaba ben şuanda dış ticaret okuma konusunda kararımı verdim bu işte güzel bir kariyer yapabileceğime inancım tam sizce bu bölümde okumak için devlet veya vakıf farketmez hangi üniversiteler sizin için daha iyi konumda acaba tercih yapmam son 2 gün var ve istanbul kültürü düşünüyorum mantıklı olur mu üniversite tavsiyesi verebilirmisiniz??
Merhabalar Muhammed,
Devlet üniversiteleri içerisinde bölümlerin sektör içinde öğrenci yetiştirme vizyonları zamanla farklılık gösterebilir. Kimi üniversitelerde uluslararası ticaret bölümü veya dış ticaret bölümleri özel sektörü ön plana alırken kimi üniversitelerde ise direkt devlet memurluğu pozisyonlarına odaklanıyor olabilirler. Kültür Üniversitesi’ni yazabilirsin ancak bilmeni isterim ki eğitimine başlar başlamaz ingilizceye özen göster. Kesinlikle gramer odaklı değil konuşma pratiğini ilerletmeye bak. Ayrıca boş zamanlarının çoğunu ve mümkünse okul dönemi kısmi şekilde alandaki şirketlerde staj bulmaya çalışmalısın.
Okuduğun tüm eğitim hayatın boyunca çekinmeden soru sorabilirsin. Ekibimiz 20’nin üstünde dış ticaret uzmanını barındırıyor.
Saygılarımla;
Mehmet Emin KORKMAZ
DTA
merhaba kardeşim şu an dış ticaret okuyor musun nasıl gidiyor önerir misin bu bölümü?
Merhaba Muhammet Bey,
Mehmet Emin ve ben şahsım olarak 2019 yılında Uluslararası Ticaret bölümünden mezun olduk.
Bölümün mezunu olarak girişimcilik ve özel sektörde iş imkan ve fırsatlarının bol olduğu bir bölüm. Gelecekteki mesleğinize olan sevginiz ve kişisel gelişiminizle doğru orantılı bir şekilde fırsatlarda artmaktadır.
merhaba,
uluslararası ticaret ve işletmecilik son sınıfım 2. üniversite olarak bölümümle alakalı işletme, uluslararası ticaret ve lojistik seçenekleri karşıma çıkıyor. Uzman tavsiyesi almak istiyorum sizce 2. üniversitemi kendi alanımda mı ilerletmeliyim yoksa iktisat, insan kaynakları yönetimi vb. alanlara yönelsem kariyerime yahut cv me faydası olur mu?
Merhabalar Tuba,
Bizler kesinlikle dikey veya yatay diğer mesleklerle kişisel gelişimin sürdürülmesi konusunda sabit bir fikir vermiyoruz. Ancak kendi alanımızda gözlemlediğimiz ve insan kaynakları tarafındaki çalışan arkadaşlarımızın da bizlere ilettiği belli başlı düşünceler neticesinde mesleğimiz alanında uzmanlaşmanın bize küresel çapta (sadece Türkiye değil, tüm ülkeler) mesleki avantaj kazandıracağına inanıyoruz. Burada bahsettiğimiz 2. üniversite AÖF ise buralarda evet belki diğer disiplinlere ait bir şeyler öğrenmek gerekebilir ancak birinci üniversite üzerine yüksek lisans yaparak alanda bir konuda uzmanlaşmak kesinlikle iş başvurularında veya kendi işini yapmak istediğinde fayda sağlıyor. Sadece CV için bir gösterge öğesinden ziyade dolu bir şekilde okunacak yüksek lisans dönemi seni kesinlikle diğerlerinden farklı kılacaktır. Sormak istediğin başka sorular varsa çekinmeden sorabilirsin.
Saygılarımla;
Mehmet Emin KORKMAZ
DTA
Merhabalar ben sosyoloji bölümü okuyorum ve bu sene mezun olacağım ikinci üniversite olarak dış ticaret okumam mantıklı mı sizce ?
Merhabalar Sena Hanım,
Kişisel fikrime göre sosyoloji bölümünde okuyan kişilerin toplumsal olayları analiz etme, kültüre göre fikir üretme ve kültürler arası iletişimi etkili kullanabilme gibi yetkinlikleri kazanmışlarsa elbette bu sektörde (tabi yabancı dili iyi bilmek şartıyla) çok hızlı iş bulabilirler ancak diğer yandan böyle bir bölüm okuyan birisine genellikle dijital pazarlama, reklam vb. alanlara yönelmelerini tavsiye ediyorum.
Dış ticaret veya bilinen diğer adıyla uluslararası ticaret bölümlerinden birisini okumak istiyorsanız çaba vermeniz gerektiğini unutmayın. Alanın teorik bilgileri, belgeler ve operasyonel süreçleri öğrenmek ve deneyimlemeniz (staj veya iş) gerek.
Saygılarımla;
Mehmet Emin Korkmaz
İhracat satış sorumlusu olmak istiyorum smdilik yeterli yabancı dil im yk kursuna gidip profesyonellestirecegm dış ticaret eğitimi aldm ama üniversite mezunu dglm bu sene sınava girip açıktan dış ticaret bölümünü okumak istiyorum. Sorum şu ki bu bilgiler doğrultusunda ihracat satış sorumlusu olabilir miyim? İngizceyi profesyonellestirdikten sonra ihracat satış sorumlusu olarak basvursam olur mu yani
Şeyda Hanım merhaba,
İhracat satış sorumlusu pozisyonu doğrudan yabancı dil ile alakalı bir meslek dalıdır. Özellikle ingilizcede üst yetkinlik beklenmektedir.
Eğer imkan ve şartlarınız uygunsa örgün eğitim almanızı öneririm. Ancak dil ve aldığınız eğitim de pek tabii iş bulmanıza engel değildir.
Gelişiminizi gösterdiğiniz ve bunu ispat ettiğiniz müddetçe özel sektörden karşılık bulabileceğinize inanıyorum.
Saygılarımla
Merhabalar,ben liseden yeni mezun oldum ve tercih konusunda çok kararsızım bölümün artı ve eksileriyle ilgili araştırma yaparken bölümün kesinlikle ingilizce okunması gerketiğine dair bilgilere rastladım ancak 9 eylül uluslararası ticarette hazırlık bölümü gözükmüyor yani bölüm Türkçe okunuyor sizce tercih etmeli miyim
Merhabalar,
Bölümü ingilizce okumak avantaj sağlar ancak okumadığınızda da geriye düşeceksiniz demek değildir. Bölümü Türkçe okuyarak üniversite ilk yılınızdan itibaren dil gelişiminize katkı yapmaya çalışın. Üniversitedeyken erasmus, avrupa gönüllü, isaac programı ve work and travel programlarını araştırın. Mümkün olduğunca dil ve staj gelişiminize odaklanın. Üniversite bittiği gün hem dil hem de sektörel tecrübeniz olması sizin iş bulmanızı kolaylaştırır. Ayrıca bakarsınız ülkede kalmayıp yurt dışında iş teklifi alabilirsiniz. Takıldığınız bir konu olursa çekinmeden sorabilirsiniz.
Saygılarımla;
Mehmet Emin Korkmaz
Bölümün fakülte değil de 4 senelik yüksekokul olması bana çok büyük eksileri olur mu peki
Merhaba Berk Bey,
Anladığım kadarıyla yüksekokul mezunu olacaksınız. Dikey Geçiş Sınavı ile 4 yıllık lisansa tamamlamanızı öneririm.
Eğer mümkün değilse yabancı dil ve alanınızda yapacağınız gelişim ile aradaki açığı kapatmanız olası bir yol olarak gözüküyor.
Saygılarımla
Merhaba ben üniversiteyi bitirdim ama bölümümü sevmiyorum. İnglizcem iyi 2 senelik dış ticaret bölümünü okumayı düşünüyorum.Şuan İş bulma anlamında önü açık mı ?ve iyi bir devlet üniversitesinde 2 yıllık okusam mı yoksa açıktan okumak daha mı doğru olur?.İş sürecinde acıköğretim ya da iyi bir üniversiteden mezun olmuş biri arasında tercih yapılması durumunda çok büyük bir artı saglar mı.?Yoksa acıktan tamamlayıp 2.bir dile odaklanmam yeterli olur mu.?Fransızca temelim var ama bu alanda 2.dil olarak hangi dili önerirsiniz?. Ya da fransızca bu alanda bir avantaj saglayabilir mi.?
Merhabalar Tümay Hanım,
Alandan mezun olmasanız bile alana girişte bu işleri yapabilirsiniz. 2 Yıllık okumanız esnasında alana yönelik teorik dersleri, belgeleri ve birçok konuyu derinlemesine öğrenirsiniz. Başvuracağınız işlerde İngilizcenizin iyi olması size avantaj sağlar. Yalnız sektörün operasyon kısmında mı yoksa diğer alanlarında mı olacaksınız ona göre iş başvurularında bulunun. İngilizcesi iyi olan birisini daha çok uluslararası satış veya pazarlama alanında istihdam etmek daha doğru olur. Alana yönelik bilgileriniz arttığında operasyonel işlere başvurmanız daha iyi olur. Zorluk çekmeden çalışabilirsiniz.
Fransızca avantaj sağlar. Türkiye en büyük ihracatını genellikle Avrupa ülkeleri ile gerçekleştiriyor. Bu size maaş ve statü olarak dönüş sağlayacaktır. Çekinmeden alana giriş yapabilirsiniz.
Saygılarımla;
Mehmet Emin Korkmaz
2 yıllık dış ticaret okurken ingilizcemi de geliştirmeyi düşünüyorum iş bulunuyormu bu bölümde, Bide mezun sayısı iş bulma imkanını kısıtlar mı
Merhaba Eren,
Korkmaya gerek yok bahsettiğin süre içerisinde dil gelişimini ilerletirsen gerisi iş bulmak konusundaki çabandan ibaret. 2 yıllık eğitimini uzatıp 4 yıl yapmak da ek mesleki kazanç sağlar. Sormak istediğin ek sorular olursa sorabilirsin.
Saygılarımla;
Mehmet Emin Korkmaz
Merhaba ben lisede dil bölümünden mezun oldum daha sonra mezuna kalıp 1 sene dil kursuna gidip tekrar sınava hazırlandım fakat istedıgım sıralama gelmedi ingilizcem b1-b2 seviyesınde dış ticaret okumak istiyorum fakat bölüm dili ingilizce olan üniversitelere sıralamam yetmıyor normal dış ticaret mı okumalıyım yoksa tekrar mı mezuna kalmalıyım (3.senem olucak)
Merhabalar,
Şahsi tavsiyem mezuna kalmamanız yönünde olur. Dış ticaret okuyup staj deneyimi ve ingilizce konuşma pratikleri üzerine çalışın. A seviye ingilizcesi olup gerçekten çok iyi şekilde konuşabilen arkadaşlarımız da var. İronik bir cümle gibi gelebilir ancak gramerlere takılmadan işin gerçekleşmesi noktasında konuşma pratiğine sahip asıl önemli olan nokta. Dış ticaret okumaya başladığınız ilk gün itibariyle kesinlikle staj arayışına geçin. Okula paralel veya tatil dönemlerinde sektör içerisinden deneyim kazanmanız önemli olacaktır. Ayrıca sektörün operasyon kısmından çok satış kısmında da başarılı olabilirsiniz.
Saygılarımla;
Mehmet Emin Korkmaz
Merhaba, bu bilgilendirici yazı için teşekkür ederiz. Benim sorum, bu bölümü açıktan 2. Üniversite olarak okumak istiyorum ama ders içeriği çok zor mu acaba ? Özellikle de ders programında “genel matematik” adında bir ders var ve bu beni çok korkuttu. Fonksiyonlar, trigonometri, türev, limit vs vs.
Benim de matematik aşırı kötüdür. Sizce derslerden geçebilir miyim ?
Merhabalar,
Alan içerisinde matematiksel işlemlere yönelik dersler uluslararası ticaret işlemlerindeki operasyonel süreçlerde işinize yarar. Hiçbir işte veya işlemde trigonometri, türev ve limit kullanan bir uluslararası ticaret uzmanı görmedim. Zaten çoğu işlem için yazılımlar veya excel gibi uygulamalar kullanılıyor. Alanın operasyonel tarafında çalışacaksanız bu alanda bunları dert etmenize gerek yok. Alanın satış kısmında çalışacaksanız zaten çalıştığınız şirket gerekli teknik eğitimi size verecektir. Matematikten de çekinmeyin, pratiklik katar ve pratiklik bu topraklarda iş kültürü içerisinde size fazlasıyla kazandırır.
Saygılarımla;
Mehmet Emin Korkmaz
Merhabalar öncelikle yazdıgınız bilgilendirme yazısı için teşekkürler.
Anadolu üniversitesi 2 yıllık dış ticaret okuyacagım orayı ilk seçme düşüncem derslerinin bana katabilecegi şeyler ve eskişehirin cazipligi sizce bu bölümden mezun olana kadar iş bulmak veya bulmamak ayrı bir şey bana neler katacaktır hayata dair kendimi geliştirmeme yönelik..
yorumunuz ve tavsiyeleriniz için şimdiden teşekkürler.
Merhabalar Hasan,
Okula başladığın süreçte en önemli odak noktan İngilizce dil gelişimi olmalı. Derslerdeki teorik süreçleri rahatlıkla öğrenebileceğine inanıyoruz. Bu bölümün temelde sana katacağı en güzel şey profesyonel bir düzende herhangi bir mal veya hizmetin ticaretini uluslararası düzeyde yapabilmendir. Bu süreci baştan sona bildikten sonra öğrendiğin bu teorileri, pratik alana dökeceğin stajlarla deneyimi artırabilirsin. 2 yıllık okusan bile bölgendeki e-ticaret, ticaret, lojistik şirketleri vb. yerlere gidip pratik yapabileceğin günler hakkında bilgi almalısın.
Saygılarımla;
Mehmet Emin Korkmaz
Merhaba, öncelikle böyle bilgi dolu bir platform oluşturup, insanlara yardım ettiğiniz için teşekkürler. 26 yaşımdayım B1 seviyesinde ingilizce kursuna devam etmekteyim ve uzun bir aradan sonra ilk kez eğitim hayatına başlıyorum, ilk tercihim de bu bölüm oldu açıkçası ve hiç araştırmadan tercih etmiştim. Şuanda A.Ö. Fakültesi ile eğitimime başlamak üzereyim. Zaten cevaplarınızda bir çok soruma yanıt buldum. Benim merak ettiğim, 28-29 yaşlarında mezun olduktan sonra veya mezun olmadan, staj yapar gibi, mesleği öğreneceğimiz yerler sizce var mıdır, hatta yönlendirmek istediğiniz böyle firmaları bulabileceğimiz bir platform var mıdır bilmek isterim. Kısacası aç kalmadan bu mesleği edinebilir miyiz? Değerli yorumlarınız için şimdiden teşekkürler..
Merhabalar Taha,
Yaşın gereği sektör değişmekten korkmana gerek yok. Ben de Uluslararası Ticaret okumuş olmama rağmen, reklamcılık ve yazılım teknolojileri ile ilgileniyorum. Kısa sürede birçok teorik işlemi öğrenebileceğin ve pratikte uygulayabileceğin yerler gümrük müşavirlikleridir.
Sektör kendi içerisinde birçok alt kolu barındırdığı için mezun olduktan sonra alt kollardan hangisine yönelmek istediğini staj yaparken görmen mümkün olacaktır.
– İthalat Operasyon, İhracat Operasyon, Uluslararası Satış, Uluslararası Satın Alma, Uluslararası Pazarlama, Gümrük veya Lojistik gibi en yoğun alanlarda farklı tecrübeler elde edebilirsin.
Bu alanlara yönelik şirket sektörleride farklılık gösterecektir. İngilizceni geliştirdiğin takdirde yukarıdaki alt kollarda bir problem yaşamazsın. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde gümrükçü ile iş yapman zorunlu olduğu için işe ilk başladığında gümrükçünden de çok şey öğrenirsin.
Ayrıca her meslek grubunda aç kalabilirsin, odak noktan sürdürülebilir şekilde gelişmek olursa o alanda bilgi öğrenmeye devam edersen aç kalmazsın.
İngilizce ile problem yaşayacak olurum diyorsan yine üstüne git ancak ilk başvurularını lojistik ve gümrük taraflarına yapabilirsin. Bu alandaki şirketler işe giriş yapan kişilere genelde iyi eğitim vererek kendi bünyelerinde barındırmaya çalışırlar.
Saygılarımla;
Mehmet Emin Korkmaz
merhaba e ticaret ve pazarlama bölümü dış ticaret bölümünün bir alt bölümümüdür ve aralarındakı farklar neler. hangisini önerirsiniz. teşekkürler.
Ahmet Bey merhaba,
Dış ticaret dediğimizde kapsamı geniş olan, uluslararası çapta yapılan ticaret işlemlerini içeren bir kavram olduğunu söyleyebiliriz.
E-ticaret ve pazarlama ise dış ticaret ile arasında farklar bulunan aynı zamanda da birbirleri ile etkileşimi yüksek olduğundan dış ticareti ilgilendiren kapsamlarıyla değerlendirilmesi gerekmektedir.
Dış ticaret ülkeler arasındaki mal veya hizmet değişimlerini ifade ederken, pazarlama ise hangi ürünlerin ya da hizmetlerin ticarete konu olması gerektiğini analiz eder.
E-ticaret ise son yıllardaki gelişimi ile birlikte, özellikle mikro çapta yapılan ithalat ve ihracatlar ile dış ticaretin geniş kitleler tarafından uygunlanmasında önemli bir method olmuştur.
Bu bağlamda dış ticaret,e-ticaret ve pazarlama kavramlarını farklı ağaçlar olarak değil, aynı ağacta bulunan farklı dallar olarak değerlendirmek önemli olandır.
Tercih noktasında ise çağın gerekliliği olarak 2 kavram hakkında da bilgi sahibi olunması, uzmanlık noktasında da hangisine yatkınlığınızın olduğunu düşünüyorsanız ona yönelmenizi öneririz.
Saygılarımla
Erdem Över
Merhaba Mehmet bey, yukarıdaki dış ticaret ile alakalı çoğu yorumunuzu okudum. Bunun üzerine sormak istiyorum. Öncelikle ben SUBÜ de dış ticaret bölümünü kazandım bu sene ve ingilizcemi geliştirip, gerekse yanına dil ekleyip, bu bölümde kendimi geliştirip olaylıkla iş bulabileceğimi düşünüyorum ve bunu hayal ediyorum. Fakat kimle konuşsam asla önü açık olmayan, mezun olduğunda işsiz kalacaksın gibi cümleler duyuyorum. Ne kadar kulak asmamaya da çalışsam bu benim hevesimi kırıyor. İnsanlar ”bu bölümü okuyunca ne yapacaksın yani?” diye sorduklarında ağızlarını kapatabileceğim bir cevap verebilmek istiyorum. Söylediğim şeyler konusunda ve verebileceğim bir cevap konusunda düşünceleriniz neler? Şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba İrem Hanım,
Öncelikle başarınızdan dolayı tebrik eder, başarılarla dolu bir eğitim hayatı geçirmenizi dilerim.
Dış Ticaret bölümü yapısı itibariyle kendini sürekli yenileyen ve güncel tutan bir disiplin. Bundan dolayı ticaretin her zaman olacağı varsayımına dayanarak dış ticaret ile alakası olan her alanda iş sahibi olmanız mümkündür. Ayrıca belirttiğiniz gibi bölümden mezun olduğunuzda doğru bir kariyer planlaması için kesinlikle yabancı diller konusunda kendinizi geliştirmeniz gerekecektir.
Çevrenizdeki olumsuz yorumlara bakarsak; bunları göz ardı ederek, bu alanda kendini yetiştirmiş profesyonellerin kariyerlerinden kendinize pay biçebilir, ilham alabilir, motivasyon kaynağı yaratabilirsiniz.
Diğer yandan bu bölümden mezun olduğunuzda yapacağınız çalışmalar ile ülkemizin refahı için cari açığımızın kapatılmasına destek olabilirsiniz.
Bu vizyonu benimsemeniz, ülkemiz için güzel işler yapacağınıza olan inancınız, size inanmayan ya da bir şeyleri başaramayacağınızı düşünen insanlar için çok değerli bir cevap olacaktır.
Saygılarımla
Erdem Över
Merhaba, öncelikle bilgilendirici yorumlarınız için çok teşekkür ederim. İki sorum olacaktı. İlki, Uluslarasi Ticaret ve Lojistik bölümü de Dış Ticaret’le benzerdir diyebilir miyiz? İkincisi, Sakarya harici okurken staj yapmak açısından bize avantaj sağlayacak şehir ve üniversite önerilerini alabilir miyim?
Merhabalar,
Benzerler. Staj açısından bir fark yok. İhracat veya ithalat ile ilgilenen şirketler gerek ülkemiz gerekse dünyanın her yerinde işlemlerini yürütmektedir. Birkaç staj ile alanın neresinde olmak istediğinizi rahatlıkla anlayabilirsiniz.
Saygılarımla;
Mehmet Emin Korkmaz